Zakwas z czerwonej kapusty 500ml
Zakwas z czerwonej kapusty to jeden z naszych ulubionych produktów! Pokochaliście go od pierwszego spróbowania.
Stworzyliśmy dla Ciebie naturalnie pełny smaku zakwas z czerwonej kapusty na najlepszej soli kłodawskiej. Takie proste, a takie pyszne! Jest niepasteryzowany, dzięki czemu fermentacja trwa, także po otwarciu może się pienić i gazować. Pij regularnie! :)
Dlaczego jest tak dobry?
Nasz Projektant Smaku Andrzej Jurga zajmuje się produkcją kiszonek od ponad 30 lat. Z takim doświadczeniem wypracował odpowiednie proporcje i doskonale wie, w jakiej temperaturze i jak długo należy je kisić. Przede wszystkim zakwas nie zawiera ani kropli octu. Do naszych zakwasów wybieramy najlepszej jakości czerwoną kapustę oraz wysokiej jakości składniki, czyli soczystą marchewkę i najlepszą sól kłodawską kamienną. Bez drogi na skróty i oszukiwania - podajemy uczciwie prawdziwy skład, niczego nie ukrywamy, a nasze produkty sami jemy/pijemy codziennie. Jest niskokaloryczny i zawiera bardzo mało cukru, dzięki temu jest świetnym składnikiem różnych diet. Na przykład keto lub Diety Dr Dąbrowskiej.
Podsumowując zakwas z czerwonej kapusty jest:
- bez konserwantów
- bez octu
- bez dodatku cukru
- niepasteryzowany
- kiszony naturalnie w kontrolowanej temperaturze
- przygotowany z miłością!
Jak je robimy?
Najpierw w beczce kisimy czerwoną kapustę naturalnymi metodami. Produkty dostarczają nam zaufani rolnicy z okolicy. Dodajemy wodę, marchewkę i sól kłodawską. W beczce dzieje się ferment, kapusta wypuszcza całe swoje dobro, czego efektem jest wyciąg z kiszonej kapusty, czyli nasz zakwas z kapusty. Bez żadnych dodatków konserwujących, przyspieszających czy wzmacniających smak. W odpowiednim momencie rozlewamy go do butelek. Ustawiamy w kontrolowanej temperaturze i wysyłamy do Ciebie. Potem spokojnie leżakuje w kontrolowanej temperaturze i czekają aż go zamówisz. Sama natura. Czym różni się sok z kiszonej kapusty od zakwasu z kapusty? Producenci te nazwy stosują zamiennie, smaki są bardzo podobne. Natomiast sok jest wytłoczony z kapusty kiszonej, a zakwas to wyciąg, który powstaje naturalnie w wyniku fermentacji kapusty. Właściwości mają podobne.
Jak go pić?
Zacznij od 50-100ml i stopniowo zwiększaj dawkę, gdy jelita będą się przystosowywały. Docelowo polecamy pić 250-300ml na czczo lub pomiędzy posiłkami, ale raczej nie wieczorem. Osoby uprawiające regularnie sport mogą więcej.
Warto pić je regularnie, najlepiej codziennie. Zakwas z kapusty kiszonej pomaga wchłaniać żelazo zalecamy, aby po miesiącu zrobić kilka dni przerwy.
WAŻNE! Zagotowany zakwas utraci swoje właściwości, także pij schłodzony lub w temperaturze pokojowej.
Zakwas z kapusty kiszonej świetnie nada się do zakwaszania zup takich jak barszcz.
Powyższe zalecenia wynikają z naszych obserwacji. Każdy organizm jest inny, więc najlepiej sprawdzić na sobie, w jakiej formie będzie najlepiej działał lub skonsultować się z lekarzem.
Aktywnie fermentuje - co to oznacza?
Dlaczego nasze kiszonki „buzują”? Są niepasteryzowane, czyli fermentacja cały czas trwa. W słoiku widzimy fermentację i działanie bakterii kwasu mlekowego, a to one stoją za najlepszymi wartościami kiszonek. Otwieraj powoli schłodzony. Zakwas może się pienić i gazować po otwarciu. To naturalny objaw.
Czy to oznacza, że są zepsute? Nie, wręcz przeciwnie. Oznacza to, że zostały dobrze, naturalnie ukiszone i fermentacja nie została przerwana. To pożądany efekt. Poczytaj więcej na ten temat...
Jak przechowywać?
Ze względu na to, że sok z czerwonej kapusty jest niepasteryzowany i nie zawiera konserwantów fermentacja aktywnie pracuje, czyli, innymi słowy, kapusta cały czas się kisi. Żeby zwolnić ten proces, a tym samym wydłużyć ich czas przydatności do spożycia najlepiej je przechowywać w lodówce lub w ciemnym, chłodnym miejscu (max. 20 stopni).
Ile przetrwają?
Ich okres przydatności do spożycia to 6 miesięcy od dnia produkcji. Nie jest długi, bo są niepasteryzowane, jak już wspomnieliśmy.
Składniki: wyciąg z czerwonej kapusty (Woda, kapusta modra, marchew, sól kłodawska).
Masa netto: 500 ml
To nie są zwykłe kiszonki. To Kiszone Specjały.
WAŻNE! Nie wysyłamy paczek w piątki, żeby fermentowane produkty nie leżały w magazynie kurierów.