Zakwas chlebowy pszenny z drożdżami - 23 g 409431
NOWE OPAKOWANIE
ŚWIEŻE PIECZYWO BEZ WYCHODZENIA Z DOMU!
ZDROWE I TAKIE JAK LUBISZ!
Zalety stosowania zakwasu
- lepsza przyswajalność pieczywa,
- delikatny smak,
- chrupiąca skórka,
- ładniejszy kolor pieczywa,
- soczysty miękisz,
- wydłużona świeżość pieczywa.
Przepis na wypiek 750 g chleba z zakwasem pszennym
Składniki: 350 ml letniej wody, 10 g soli, 500 g mąki pszennej, 1 op. Zakwasu chlebowego pszennego z drożdżami (zakwas i drożdże). Opcjonalnie: 4 łyżki ziaren, np. słonecznika, dyni.
Piekarnik: Z wymienionych składników wyrób ciasto - do uzyskania masy o elastycznej konsystencji, by ciasto odchodziło od naczynia. Pozostaw na ok. 1 godz. pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie wyrób (wystarczy przez krótki czas) i przełóż do formy. Pozostaw ponownie w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swą objętość. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200C.
Automat do wypieku chleba: Do misy automatu dodaj w podanej kolejności wymienione składniki i ustaw program podstawowy (BASIC), by uzyskać średnio zarumienioną skórkę. Chleb będzie gotowy po ok. 3 godz.
Składniki: zmielone produkty pszenne, suszone drożdże S.cerevisiae, mąka pszenna, kultury starterowe zakwasu, olej roślinny, guma arabska (E414), kwas askorbinowy (E300), monostearynian sorbitolu (E491). Produkt naturany, ulega zmianom. Informacje o alergenach: zawiera gluten.
Przechowywać w suchym, chłodnym, zacienionym miejscu.