Z Chaty Łaniaków to mała, rodzinna (wielopokoleniowa) firma, która zajmuje się przetwórstwem owoców i warzyw. Istnieją od 2007 roku. Siedzibę mają w Dolinie Baryczy (rezerwat przyrody bez przemysłu), jednym z piękniejszych miejsc Dolnego Śląska. Wszystkie produkty pochodzą z własnych i zaprzyjaźnionych gospodarstw, robione tradycyjnymi metodami, bez dodatków chemicznych. Niektóre produkty są bez cukru, inne dosładzane ekologicznym cukrem trzcinowym. To naturalne, rzemieślnicze sosy, dżemy, syropy, nektary robione z pasją do dobrego smaku.
-----------
Sok pomidorowy to mój ulubiony sok, gdy do obiadu nie można pić wina (dobra, nie szalejmy, do ziemniaków i jajka sadzonego najlepszy jest kefir, sok warzywny też potrafi zastąpić wino, a woda do obiadu z rybą jakoś ujdzie). Niestety w Polsce wciąż mało popularny w restauracjach, nie mówiąc już o barach, jadłodalniach, lokalach gastronomicznych, stołówkach, gospodach, etc. Nie bardzo wiem z czego to wynika, bo przecież wielkie koncerny spożywcze, które obstawiają produktowo wspomniane lokale, mają w ofercie soki pomidorowe. Czyli nie jest to jedynie kwestia ceny, pieniędzy i dostępności. Może to się też u nas zmieni, bo w droższych lokalach soki pomidorowe są dostępne. A takie od małych producentów dodatkowo mają jeszcze walor wspomagania lokalnego rzemiosła, lokalnej produkcji.
Nieistotne, soki pomidorowe mogą być słodzone, z dodatkiem wody (to częste), mogą być z pomidorowej pulpy z Chin, mogą być z pomidorów hiszpańskich, włoskich czy polskich. Są też z dodatkim chilli, kurkumy, etc. Tu wersja lokalna z polskich pomidorów z Dolnego Śląska, słodki ale bez dodatku cukru i wody. W innej ofercie wersja 330 ml.
Miąższ z pomidorów może powodować naturalne rozwarstwienie soku. Przed otwarciem energicznie wstrząsnąć. Produkt ręcznie nalewany, zakręcany i etykietowany.
Skład: sok z pomidorów 98,4 %, sól 0,8 %, przyprawy 0,8 %.