Z Chaty Łaniaków to mała, rodzinna (wielopokoleniowa) firma, która zajmuje się przetwórstwem owoców i warzyw. Istnieją od 2007 roku. Siedzibę mają w Dolinie Baryczy (rezerwat przyrody bez przemysłu), jednym z piękniejszych miejsc Dolnego Śląska. Wszystkie produkty pochodzą z własnych i zaprzyjaźnionych gospodarstw, robione tradycyjnymi metodami, bez dodatków chemicznych. Niektóre produkty są bez cukru, inne dosładzane ekologicznym cukrem trzcinowym. To naturalne, rzemieślnicze sosy, dżemy, syropy, nektary robione z pasją do dobrego smaku.
------
Dżem z pigwy (z zieloną nakrętka) to charakterystyczna pulpa zmielonych pigw, bez dodatku cukru. Smak oczywiście dla wykwintnych smakoszy, bo pigwa to wymagający towarzysz kulinarny. Wyczuwalne mikro kawałeczki pigwy pod językiem. Prosty skład, oryginalny smak. Bardziej przypomina bobofruty niż klasyczne dżemy przemysłowe.
Nie ma dodatków skrobi, żelatyny, pektyn czy kwasu cytrynowego. Nie jestem wielkim znawcą dżemów (chyba, że musztardowych :-) ), ale wiem, że to jest bardzo smaczne i zdrowe, dlatego dodałem to do swojej oferty. Chociaż trzeba przestrzec, że dla dzieci wychowanych na cukrze rafinowanym i słodyczach może to być zbyt mało słodkie. Doskonały do naleśników, kanapek, pączków, ciast, racuchów, co tam człowiek lubi ze słodkości...
Konsystencja i kolor tego dżemu są naturalne, bez dodatku barwników i żelatyny, więc pod wpływem światła i ciepła może się zmienić.
------------
Skład: Owoce pigwy 100 %
Najlepiej spożyć do: 10/2024
Uwaga: to produkt naturalny i ręcznie robiony, mały słoiczek 200 g.
W innej ofercie dżem pigwy z dodatkiem ekologicznego cukru trzcinowego (czerwona nakrętka).