Z Chaty Łaniaków to mała, rodzinna (3 pokoleniowa) firma, która zajmuje się przetwórstwem owoców i warzyw. Istnieją od 2007 roku. Siedzibę mają w Dolinie Baryczy (rezerwat przyrody bez przemysłu), jednym z piękniejszych miejsc Dolnego Śląska. Wszystkie produkty pochodzą z własnych i zaprzyjaźnionych gospodarstw, robione tradycyjnymi metodami, bez dodatków chemicznych. Niektóre produkty są bez cukru, inne dosładzane ekologicznym cukrem trzcinowym. To naturalne, rzemieślnicze sosy i dżemy robione z pasją do dobrego smaku.
-------------
Ten dżem to rzemieślnicza odpowiedź na "jednowymiarowość smakową" dynii. Jest słodka, wręcz bywa mdła, zazwyczaj producenci przetworów z dynii dodają inne owoce, żeby zbalansować smak. Tu kwaskowaty rabarbar, znany nam wszystkim z czasów młodości (no dobra, nie wszystkim, ale tym co wiedzą co to las, łąki, pola, sady, ogrody, etc.). Podkreślone jeszcze wszystko przez nestorkę rodu Łaniaków - goździkiem i cynamonem. Bardzo smaczna i oryginalna konfitura.Warto spróbować zrobić coś takiego samemu.
Skład: rabarbar 46% / dynia 45% / cukier trzcinowy ekologiczny 7% / goździk i cynamon