Z BABCINEJ SPIŻARNI
SOK Z KISZONEGO BURAKA 500 ml
5902596834517
Zdecydowanie polecamy orzeźwiający sok z buraka kiszonego. Niewiele osób pamięta jakie on posiada niesamowite właściwości. Tak dla przypomnienia: wzmacnia odporność, sprzyja budowaniu prawidłowej flory jelitwykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, pomocny podczas leczenia infekcjiniezastąpiony w odchudzaniu (zawiera błonnik, ma niewiele kalorii, reguluje przemianę materii)przeciwdziała anemii, dzięki wysokiej zawartości żelaza, wykazuje krwiotwórcze właściwościzapobiega nowotworom, dzięki betaninie, która chroni działaniem wolnych rodnikówodkwasza organizm, dzięki właściwościom zasadotwórczymoczyszcza organizm z toksynreguluje ciśnienie krwiwspiera pracę wątroby i nerekprzyspiesza syntezę kolagenu, działa odmładzającołagodzi dolegliwości w okresie menopauzychoć może się to wydawać dziwne, ale sok z kiszonych buraków jest naturalnym afrodyzjakiem, który działa tak jak ostrygi!
Skład
Sok z buraka kiszonego, woda, chrzan, czosnek, liść laurowy, sól, może zawierać śladowe ilości gorczycy i selera
Pojemność 500 ml.
Domowe przetwory każdemu kojarzą się z niepowtarzalnym smakiem z dzieciństwa, którego nie da się podrobić i kupić w sklepie. Babcine weki przechowywane w słoikach w spiżarni bądź piwnicy, do których można było sięgnąć w każdej chwili i cieszyć się aromatycznymi dodatkami o każdej porze roku. Wracają wspomnienia, prawda? Przygotowując nasze produkty, chcemy sprawić, żeby była to rzeczywistość, a nie jedynie przywołanie zapamiętanych momentów. Co znajdziesz w ofercie Babcinej Spiżarni? Przede wszystkim czerpiemy z tradycyjnej polskiej kuchni. Dzięki temu zakupisz u nas smaczną kapustę kiszoną, marynowane warzywa z lokalnych, wiejskich upraw, pożywne soki, a także wiele odmian ogórków, między innymi marynowane (konserwowe), kwaszone, z czosnkiem czy małosolne. Ponadto jako doświadczony producent dostarczamy musztardę, ocet, kwaszonki, chrzan, sałatki warzywne np. z czerwonej kapusty i przetwory, w tym również z buraczków. W przypadku produkcji musztardy nie używamy gotowej mączki gorczycowej a gorczyce przygotowujemy sami. Tylko wtedy, kiedy doglądamy każdego procesu przygotowywania produktu, mamy stuprocentową pewność, że jest on na takim poziomie, aby sygnować go logiem naszej marki.
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków:
- dostarczą nam więcej witamin niż drogie, sprowadzane z ciepłych krajów smakołyki;
- bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych.
Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć;
- zawiera powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego, które pobudzają trawienie, regulują pracę jelit;
- buraki są świetnym źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C;
- sok ma właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające odporność;
- leczy i przeciwdziała anemii;
- korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry, paznokci;
- łagodzi zgagę;
- jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca �
Sok z kiszonych buraków znany jest nie od dzisiaj. Tego rodzaju specyfik często znaleźć można było w spiżarniach i kuchniach naszych babć. Stosowano go profilaktycznie, ale również wspomagano nim leczenie infekcji, np. zapalenie gardła.
Dzisiaj o soku z kiszonych buraków wiemy nieco więcej i być może właśnie dlatego coraz częściej decydujemy się na włączenie go do codziennej diety całej rodziny.
1. Sok z kiszonych buraków – właściwości
Specyfik ten pomaga odbudować prawidłową florę bakteryjną jelit, zatem jego stosowanie jest wskazane po kuracji antybiotykowej. Zawarte w nim substancje wspomagają ponadto wydalanie kwasu moczowego z organizmu (usprawniają pracę nerek).
Sok z kiszonych buraków oczyszcza organizm z toksyn. Reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom złego cholesterolu. Działa krwiotwórczo (dzięki wysokiej zawartości żelaza), a zatem jest skuteczną bronią przeciwko anemii. Poprawia koncentrację, dodaje energii i wspomaga proces odchudzania (dzięki wysokiej zawartości błonnika).
Podstawą omawianego specyfiku są buraki, a te – o czym wiadomo od dawna – są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, C i witaminy z grupy B, jak również potas, żelazo, wapń i magnez. Warzywa te są ponadto doskonałym źródłem kwasu foliowego.
Sok z kiszonych buraków w ograniczonej ilości powinien być spożywany przez diabetyków, osoby cierpiące na reumatyzm oraz kamicę nerkową.
Tworząc domowe przetwory nie używamy aromatów, wzmacniaczy smaków, sztucznych dodatków ani konserwantów. Korzystamy ze starych, sprawdzonych receptur. Niektóre z nich są nawet przedwojenne.
Co ciekawe, w przypadku produkcji musztardy, jako ostatni z producentów, nie używamy mączki gorczycowej – mielimy ją sami. Jeśli chodzi o żurek, nie dodajemy żadnych zbędnych składników w stylu: napy, zioła i inne przyprawy. Jest tylko odrobina czosnku, a przyprawy dodajemy w trakcie przyrządzania żurku, według jego smaku. Właśnie dlatego nasze produkty mają tak niepowtarzalny smak.
Buraczki, chrzan tarty, kapusta kiszona, ogórki kiszone, ogórki marynowane (konserwowe) – między innymi takie produkty proponujemy Ci jako producent. Oferujemy smak, który przypomni Ci o wspaniałych domowych obiadach u babci. Interesują Cię warzywa marynowane, surówki z kiszonej lub modrej kapusty, sałatki z ogórków konserwowych? Szukasz doświadczonego producenta octu, kiszonek, sałatek warzywnych, musztardy, przetworów z buraczków? Trafiłeś pod dobry adres.
Nasze marynowane warzywa pochodzą z polskich, wiejskich upraw. Polskie kuchenne tradycje są dla nas bardzo istotne. W ofercie mamy produkty bardzo wysokiej jakości, przy zachowaniu ich atrakcyjnej ceny. Zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą. Czekają na Ciebie najlepsze ogórki marynowane (konserwowe), kiszone, przetwory warzywne, sałatki z czerwonej kapusty, sałatka z kapusty kiszonej i wiele więcej. Życzymy smacznego!