Yuzu duże drzewko
Citrus Junos
Citrus Junos (Yuzu) to roślina pokroju małego drzewa o wiecznie zielonych, owalnych liściach. Od innych roślin cytrusowych odróżniają ją jej kolce, których standardowa długość to 4 cm i więcej. Owoce yuzu wielkością są pokroju owocu mandarynki, natomiast wyglądem przypominają popularne cytryny. Ich skórka jest twarda i jędrna, ale również pomarszczona. Jest to roślina, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Początkowo uprawiana w Chinach i Tybecie, wkrótce rozprzestrzeniła się również w Japonii. Jest mieszańcem kwaśnej mandarynki i azjatyckiego cytrusa Ichang papeda. Stąd ma wyrazisty cierpko-kwaśny smak.
Yuzu zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Owoc jest bogaty w wapń i potas. W kulturze japońskiej yuzu ceniony jest, jako naturalny środek chroniący przed infekcjami – szczególnie w okresie zimowym.
Szanowni klienci informujemy że nie każda roślina owocuje w momencie dokonywania przez Was zakupów.
Wymagania świetlne: Roślina potrzebuje sporo światła, latem może być na zewnątrz w stanowisku osłoniętym od wiatru, w okresach przejściowych wewnątrz pomieszczeń (południe, wschód lub zachód) zaś zimą ważniejsza od warunków świetlnych jest temperatura hibernacji
Podlewanie: Latem podlewamy dość często, podłoże powinno z wierzchu przeschnąć pomiędzy kolejnymi podlewaniami. Podczas zimowania sporadyczne raz na kilka tygodni.
Nawożenie: Najlepiej nawozić regularnie, co trzecie/czwarte podlewanie z dodatkiem odżywki
Przesadzanie: Młode rośliny należy przesadzać co rok, starsze co dwa lata najlepiej wczesną wiosną zanim roślina wypuści przyrosty/kwiaty.
Podłoże: Ziemia do cytrusów, z dodatkiem torfu o pH 5,5-6,5, musi być żyzna i dość przepuszczalna choć w naturalnych warunkach cytrusy rosną także w twardym podłożu gliniastym
Inne zabiegi: Hibernacja zimą (temperatura 8-13°C), przycinanie odrostów kilka razy w roku