Bezglutenowe, Muffiny Yummity, to gotowa mieszanka do samodzielnego wypieku, w zaledwie 15 minut. Niezwykle wartościowy i zdrowy deser na bazie mąki z amarantusa, bez dodatku skrobi ani innych oczyszczonych mąk, stanowiący doskonałe źródło błonnika. Wyjątkowo aromatyczny smak, muffiny zawdzięczają użyciu wiórków kokosowych i wyłącznie naturalnego aromatu kokosowego. Użyty w muffinach cukier kokosowy BIO, cechuje niższy indeks glikemiczny od powszechnie używanego zwykłego cukru.
Składniki:
Mąka z amarantusa 53 %, cukier kokosowy BIO* 28 %, wiórki kokosowe 16 %, naturalny aromat, substancja spulchniająca: węglany sodu.
Wartości odżywcze:
W 100 g:
- wartość energetyczna 1817 / 433 kJ/kcal,
- tłuszcz 13 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,6 g,
- węglowodany 65 g,
- w tym cukry 25 g,
- białko 8,9 g,
- błonnik 10 g,
- sól 0,26 g.
Witaminy i składniki mineralne:
- wapń 159,8 mg (20%)*,
- żelazo 4,65 mg (33 %)*.
*Dzienna Referencyjna Wartosc Spożycia
Sposób przygotowania i przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przygotuj:
- 2 jajka
- 60 ml wody
- 60 ml oleju
- foremkę na 9 muffinek
Przepis:
- Piekarnik rozgrzej do 200°C (góra-dół, bez termoobiegu). Foremkę nasmaruj olejem.
- Do miski wbij jajka, dodaj wodę oraz olej, a następnie miksuj przez minutę. Wsyp mieszankę i miksuj całość przez kolejną minutę.
- Ciasto rozlej do ½ wysokości foremek, włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
Wskazówka: Dla wzbogacenia smaku muffin użyj rozpuszczonego oleju kokosowego.
Zastosowanie: Wszechstronne użycie w kuchni jako słodki, ale zdrowy deser. Doskonałe do przygotowania babeczek, ciast kokosowych z owocami i kremem oraz tortów. Usmażone na patelni, idealnie sprawdzą się jako pyszne placuszki.
Informacja alergenna:
Może zawierać: soję, seler, gorczycę, sezam, dwutlenek siarki/siarczyny.