YOGI TEA Turmeric Chai Ajurwedyjska herbata z kurkumy i przypraw korzennych: herbata sypana, do gotowania
W herbacie Turmeric Chai, kurkuma połączona została z pysznymi przyprawami chai, takimi jak słodki cynamon i kardamon. Smakuje szczególne dobrze po osłodzeniu, z mlekiem lub wegańską alternatywą mleka. Aby kurkuma ujawniła swój pełny potencjał, zalecamy przygotowanie tej herbaty jako „złotego mleka”: po prostu umieść torebkę herbaty w mleku i doprowadź do wrzenia (100 ° C), a następnie pozostaw do zaparzenia na co najmniej 5 minut, by mleko ostygło do temperatury bezpiecznej do picia.
Zaparzanie:
Wsyp 2 łyżki herbaty (3,5 g) do 1 litra gotującej wody. Gotuj herbatę pod przykryciem przez 15–20 min. Dosłodź do smaku i dolej odrobinę mleka / alternatywnego napoju wegańskiego. Jak przygotować napój „złote mleko”: ugotuj herbatę w mleku albo – aby uzyskać wyjątkowy smak – w alternatywnym napoju wegańskim.
Składniki:
korzeń kurkumy, cynamon, lukrecja, imbir, pieprz czarny, kardamon, anyż, goździki.
*Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych