YOGI TEA® Zestaw Prezentowy: 2 herbaty + kubek 0.5 l
NEW YOGI TEA GIFT SET - edycja limitowana
W zestawie: herbata Złoty Czaj z Kurkumy, herbata Biała z Aloesem oraz biały kubek z motywem.
BIAŁA Z ALOESEM, EXPRESOWA - 17 torebek - YOGI TEA
- POWRÓT DO RÓWNOWAGI, HARMONII I BŁOGIEGO STANU -
O PRODUKCIE: Skóra jest zwierciadłem naszej duszy. Ta niezwykła mieszanka YOGI TEA® powstała jako kompozycja starannie dobranej białej herbaty z aloesem, lekko aromatyczną kurkumą oraz delikatnie pachnącymi kwiatami stokrotki pospolitej. Rozgrzewający cynamon nadaje tej mieszance herbaty subtelny, lekko słodki smak. Usiądź wygodnie, odpręż się i pielęgnuj swą duszę delektując się filiżanką YOGI TEA® White Tea with Aloe Vera. Subtelny przekaz tej herbaty to: „Łagodna regeneracja“.
!!!! NAJWYŻSZA MIĘDZYNARODOWA JAKOŚĆ !!!!
SKŁADNIKI: bazylia*, biała herbata*, werbena cytrynowa*, lukrecja*, stokrotka pospolita*, herbata zielona jaśminowa* (herbata zielona*, kwiat jaśminu*), cynamon*, rozmaryn*, szałwia*, korzeń kurkumy*, koper włoski*, łuski kakao*, korzeń prawoślazu*, jagody cytryńca*, skoncetrowany 200-krotnie miąższ z aloesu*
* z certyfikowanych upraw ekologicznych
BIAŁA HERBATA: Dawniej biała herbata była zastrzeżona wyłącznie dla dworu cesarza – obecnie uchodzi za jeden z najbardziej cennych gatunków herbaty ze względu na jej delikatny aromat i pracochłonny proces przetwarzania. Do uzyskania jednego kilograma białej herbaty potrzeba około 30 000 pąków herbaty, które poddaje się łagodnemu suszeniu w szczególnych warunkach dopływu światła i powietrza - to one nadają tej herbacie jej łagodnie miękki smak.
KORZEŃ KURKUMY: Kurkuma rośnie głównie w Azji Południowej i w rejonie Morza Śródziemnego. Należy do rodziny imbirowatych i stanowi jeden z głównych składników przyprawy curry. W Indiach podobna do imbiru, lekko pikantna kurkuma, zaliczała się już przed ponad 5 000 lat do najważniejszych przypraw i uchodziła nawet za świętą.
STOKROTKA POSPOLITA: Stokrotka pospolita należy do rodziny astrowatych i ma delikatnie orzechowy smak. Rośnie wszędzie tam, gdzie może najlepiej skierować ku słońcu swoje jaskrawe biało-żółte kwiaty – zazwyczaj na łąkach, w ogrodach i parkach.
ALOES ZWYCZAJNY - SKONCENTROWANY 22-KROTNIE MIĄŻSZ Z ALOESU: Rośnie zwłaszcza na terenach pustynnych i podobno już Kolumb zabierał go ze sobą w podróż: aloes zwyczajny o delikatnie cierpkim i lekko orzechowym smaku. Typowe i dobrze wszystkim znane mięsiste, brzegiem kolczaste liście aloesu, gromadzą tak dużo wody, że „lilia pustyni” wytrzyma nawet kilka miesięcy bez wody.
BAZYLIA: Ta „królewska roślina”, jak dawni Grecy nazywali bazylię, przybyła do północnej Europy w XII wieku. Ma cudowny korzenny aromat, którego zalety doskonale uwydatniają się zarówno w kuchni śródziemnomorskiej jak i w świeżo zaparzonej herbacie.
WERBENA CYTRYNOWA: Lippia trójlistna, jak również nazywana jest werbena cytrynowa, pojawiła się w Europie dopiero pod koniec XVIII w. Jej ojczyzna znajduje się pod słońcem Ameryki Południowej. Werbena cytrynowa należy do rodziny werbenowatych i zawiera delikatne oleje eteryczne.
Z mądrości Ajurwedy - nauki o życiu: Według Ajurwedy żywioły manifestują się w każdej istocie poprzez niepowtarzalną indywidualną kombinację trzech typów dosza: Vata (powietrze), Pita (ogień), Kapha (ziemia). Podstawowym założeniem Ajurwedy jest zachowanie lub przywrócenie tej unikalnej dla każdego równowagi. Ajurweda, wykorzystująca znajomość pięciu tysięcy ziół, zainspirowała stworzenie wybornych mieszanek YOGI TEA®. Przyjemność delektowania się tymi wyśmienitymi naparami wprowadza równowagę do naszego zabieganego życia.
ZŁOTY CZAJ Z KURKUMĄ, EXPRESOWA - 17 torebek - YOGI TEA
- POWRÓT DO RÓWNOWAGI, HARMONII I BŁOGIEGO STANU -
O PRODUKCIE:
To potężna Matka Ziemia wydaje go na świat: cudowny korzeń kurkumy o złocistym blasku, który nawet w trudnych momentach pomaga nam czuć się dobrze.
Połączony z przyprawami dodawanymi do herbaty czaj, z lekką nutą cynamonu, napój z kurkumy uwalnia pełny, mocny aromat. Daj się oczarować.
Szczególnie smaczny jest lekko osłodzony, z mlekiem lub jego (vege) zamiennikiem.
Dla wzmocnienia działania kurkumy, zaleca się przygotowanie tej herbaty jako „Złotego mleka”: zagotuj torebkę herbaty w mleku (100˚C), pozostaw do zaparzenia przez ok. 5 minut i rozkoszuj się pełnią smaku!
Przesłanie tej herbaty: Kojące ciepło słońca.
Składniki: korzeń kurkumy* (55%), cynamon* (14%), lukrecja*, imbir* (7%), kardamon* (3%), pieprz czarny*, jabłko*, koper włoski*, gałka muszkatołowa*, łupiny kakaowe*, goździki*.
*z upraw ekologicznych
DZIAŁANIE KURKUMY: Od czasów starożytnych kurkumę stosowano jako środek przyspieszający gojenie ran. Ostatnie badania naukowe wykazują, że kurkuma wspomaga pracę mózgu i może spowalniać chorobę Alzheimera, posiada właściwości antynowotworowe - a to wszystko dzięki zawartej w niej kurkuminie, mającej działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ponadto kurkuma pomaga w dolegliwościach trawiennych.
SPOSÓB ZAPARZANIA: Zalej torebkę 250 ml świeżo przegotowanej wody i pozostaw do zaparzenia na około 7-9 minut lub dłużej - dla uzyskania głębszego aromatu. Dodaj mleko lub jego substytut i posłódź do smaku. W celu możliwie najintensywniejszego uwolnienia się kurkumy zaleca się przygotowanie herbaty jako „złotego mleka”: wystarczy zagotować herbatę w mleku (100°C)i rozkoszować się pełnią smaku!
KORZEŃ KURKUMY: Kurkuma jest starą rośliną leczniczą, rosnącą przeważnie w Azji Południowej oraz na obszarze wokół Morza Śródziemnego. Należy do rodziny imbirowatych i stanowi jeden z głównych składników przyprawy curry. W Indiach podobna do imbiru, lekko pikantna kurkuma zaliczała się już przed ponad 5.000 lat do najważniejszych przypraw i uchodziła nawet za świętą, ze względu na swe lecznicze oddziaływanie.
CYNAMON: Cynamon należał dawniej do najdroższych przypraw świata i podobno był używany już w Chinach 3.000 lat przed naszą erą jako roślina lecznicza i przyprawowa. Cynamon uzyskuje się z kory południowoazjatyckiego drzewa cynamonowego, ma on aromatycznie słodkawy smak oraz i zawiera taninę i drogocenne oleje.
LUKRECJA: Lukrecja jest znana od czasów starożytnych jako roślina lecznicza i stanowi jedno z 50 podstawowych ziół tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM). Jej słodycz jest 50 razy silniejsza niż cukru a jej smak jest łagodnie słodkawy i gorzkawo-cierpki. Ze względu na zawartość cennych składników odżywczych lukrecja została w 2012 wybrana rośliną leczniczą roku.
IMBIR: Od ponad 3.000 lat imbir jest używany na Dalekim Wschodzie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Posiada on owocowo-ostry smak i zawiera oprócz różnych witamin również olejki eteryczne oraz cenne minerały.
KARDAMON: Kardamon stanowi od stuleci jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym obszarze Azji i Arabii. Jego subtelny, słodkawo-ostry aromat predestynuje kardamon do stosowania go w licznych potrawach - od ostrych potraw curry aż po korzenne pierniczki bożonarodzeniowe. Dzięki swoim olejkom eterycznym i innym ważnym składnikom odżywczym kardamon stanowi poza tym jedną z najstarszych roślin leczniczych świata.
CZARNY PIEPRZ: Czarny pieprz, zwany również „królem przypraw“, stanowi obecnie wraz z solą najważniejszą przyprawę świata. Pochodzi z indyjskiego wybrzeża Malabar i ma intensywnie korzenny smak lekko ostry do ostrego. Starożytna sztuka uzdrawiania ajurweda zaleca czarny pieprz nie tylko jako przyprawę, lecz ze względu na jego cenne substancje czynne również jako roślinę leczniczą.
JABŁKO: Spożywając jabłka, oczyszczamy nasz organizm z substancji toksycznych, regulujemy prace układu pokarmowego i zmniejszamy ilość wchłanianego cholesterolu. Jabłka zawierają witaminę C, większość innych witamin (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A i Retinol, E i tokoferol, D, K, β-Karoten, likopen) i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego oraz kwercetynę.
KOPER WŁOSKI (fenkuł): Fenkuł jest jedną z najdawniej znanych na świecie roślin leczniczych. Należy do rodziny baldaszkowatych (selerowatych) i jest od tysiącleci lubiany na całym świecie ze względu na swój intensywny aromat. Fenkuł ma słodkawo-korzenny smak, który nieco przypomina anyż.
GAŁKA MUSZKATOŁOWA: Gałka muszkatołowa jest nasieniem owocu muszkatołowca. Posiada gorzkawy, nieco pikantny aromat i od wielu stuleci jest stosowana jako przyprawa. Również jako roślina lecznicza ogrywa ona ważną rolę: w średniowieczu uchodziła za jedną z najwartościowszych roślin leczniczych w ogóle i podobno czasem była sprzedawana nawet na wagę złota. Gałka muszkatołowa do dziś zalicza się do przypraw o największym znaczeniu dawnej indyjskiej sztuki uzdrawiania ajurwedy.
ŁUPINY KAKAOWE: Skorupa ziaren kakao me smak podobny do łagodnie słodkiego smaku samych ziaren, ale niesie znacznie mniej kalorii.
GOŹDZIKI: Goździki są pączkami kwiatowymi drzewa zwanego goździkowcem i w naszych szerokościach geograficznych są znane głównie jako przyprawa do potraw takich jak pierniki, czy modra kapusta. Należą do rodziny mirtowatych i charakteryzują się intensywnie korzennym aromatem, za który w starożytnych Chinach oraz w Egipcie płacono za nie złotem, tyle, ile ważyły.
Z MĄDROŚCI AJURWEDY - nauki o życiu
Według Ajurwedy żywioły manifestują się w każdej istocie poprzez niepowtarzalną indywidualną kombinację trzech typów dosza: Vata (powietrze), Pita (ogień), Kapha (ziemia). Podstawowym założeniem Ajurwedy jest zachowanie lub przywrócenie tej unikalnej dla każdego równowagi. Ajurweda, wykorzystująca znajomość pięciu tysięcy ziół, zainspirowała stworzenie wybornych mieszanek YOGI TEA®. Przyjemność delektowania się tymi wyśmienitymi naparami wprowadza równowagę do naszego zabieganego życia.