Herbata CZEKOLADOWA CHILI
Herbata Czekoladowa chili inspirowana jest tradycyjnym azteckim „napojem bogów” zwanym „Xocoatl”. W Meksyku kakao nadal pija się cynamonem, wanilią i odrobiną chili. Czerpiąc z tej azteckiej tradycji herbata YOGI TEA® Czekoladowa chili raczy nas pysznym czekoladowym smakiem wzbogaconym szczyptą chili oraz korzennymi przyprawami tradycyjnie dodawanymi do herbaty czaj, takimi jak imbir, pieprz i kardamon. To wyborny, intrygujący napój, który zachwyca smakiem i dodaje sił.
ŁUPINY KAKAOWE: Skorupa ziaren kakao me smak podobny do łagodnie słodkiego smaku samych ziaren, ale niesie znacznie mniej kalorii.
CHILI: Chili to jednoroczne rośliny psiankowate, rosnące najlepiej w krajach o największej liczbie słonecznych dni w roku jak Meksyk, Indie, Tajlandia czy Tanzania. Naturalna ostrość i cenne składniki czynią z niej znaną na całym świecie i ważną roślinę przyprawową i leczniczą.
LUKRECJA: Lukrecja jest znana od czasów starożytnych jako roślina lecznicza i stanowi jedno z 50 podstawowych ziół tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM). Jej słodycz jest 50 razy silniejsza niż cukru a jej smak jest łagodnie słodkawy i gorzkawo-cierpki. Ze względu na zawartość cennych składników odżywczych lukrecja została w 2012 wybrana rośliną leczniczą roku.
CYNAMON: Cynamon należał dawniej do najdroższych przypraw świata i podobno był używany już w Chinach 3.000 lat przed naszą erą jako roślina lecznicza i przyprawowa. Cynamon uzyskuje się z kory południowoazjatyckiego drzewa cynamonowego, ma on aromatycznie słodkawy smak oraz i zawiera taninę i drogocenne oleje.
IMBIR: Od ponad 3.000 lat imbir jest używany na Dalekim Wschodzie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Posiada on owocowo-ostry smak i zawiera oprócz różnych witamin również olejki eteryczne oraz cenne minerały.
CZARNY PIEPRZ: Czarny pieprz, zwany również „królem przypraw“, stanowi obecnie wraz z solą najważniejszą przyprawę świata. Pochodzi z indyjskiego wybrzeża Malabar i ma intensywnie korzenny smak lekko ostry do ostrego. Starożytna sztuka uzdrawiania ajurweda zaleca czarny pieprz nie tylko jako przyprawę, lecz ze względu na jego cenne substancje czynne również jako roślinę leczniczą.
CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI: Występujący w wokół Morza Śródziemnego i Azji chleb świętojański jest rośliną leczniczą z rodziny strączkowych. Długie, brązowe owocniki drzewa świętojańskiego, dorastającego do wysokości 18 metrów mają słodkawy smak i zawierają pestki, z których każda waży dokładnie 0,197 gramów. Dzięki temu fenomenowi przyrodniczemu chleb świętojański służył w czasach antycznych jako jednostka miary dla diamentów.
ANYŻ: Ta jednoroczna roślina rośnie w Azji i na południowo-wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego , a jej słodkawe owoce są popularne wśród ludzi już od stuleci. Dawniej anyż stanowił ofiarę dla bogów, obecnie można go znaleźć w każdej kuchni, w cukierniach wyrabiających wypieki bożonarodzeniowe oraz jako pyszną przyprawę w licznych herbatach YOGI TEA®.
SŁÓD JĘCZMIENNY: Jęczmień należy do rodziny wiechlinowatych i pochodzi z bliskiego Wschodu oraz ze wschodnich Bałkanów. Korzenno-cierpki słód ze skiełkowanego jęczmienia zawiera oprócz magnezu, wapnia czy potasu również liczne niezbędne aminokwasy, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć.
GOŹDZIKI: Goździki są pączkami kwiatowymi drzewa zwanego goździkowcem i w naszych szerokościach geograficznych są znane głównie jako przyprawa do potraw takich jak pierniki, czy modra kapusta. Należą do rodziny mirtowatych i charakteryzują się intensywnie korzennym aromatem, za który w starożytnych Chinach oraz w Egipcie płacono za nie złotem, tyle, ile ważyły.
KARDAMON: Kardamon stanowi od stuleci jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym obszarze Azji i Arabii. Jego subtelny, słodkawo-ostry aromat predestynuje kardamon do stosowania go w licznych potrawach - od ostrych potraw curry aż po korzenne pierniczki bożonarodzeniowe. Dzięki swoim olejkom eterycznym i innym ważnym składnikom odżywczym kardamon stanowi poza tym jedną z najstarszych roślin leczniczych świata.
STRĄKI WANILII: "Królowa Przypraw", jeden z najbardziej popularnych na świecie smaków. Należy do rodziny roślin wielkolistnych i pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej. Jej subtelny smak i jej pracochłonny proces produkcji czynią wanilię szczególnie cenną rośliną leczniczą i przyprawową.
SKŁADNIKI: łupiny kakaowe*(60%), cynamon*, lukrecja*(10%), imbir*, czarny pieprz*, chleb świętojański*, anyż*, papryczka chili*(1%), słód jęczmienny*, goździki*, kardamon*, olejek imbirowy*, ekstrakt waniliowy*, ziarenka wanilii*.
* z certyfikowanych upraw ekologicznych
PRODUCENT: Yogi Tea
WAGA NETTO: 37,4 grama
TYP HERBATY: Expresowa
ILOŚĆ: 17 torebek