Właściwości:
Ta mocna, stymulująca herbata YOGI TEA® zawiera połączenie klasycznych przypraw dodawanych do herbaty czaj, takich jak cynamon, ognisty imbir i anyż oraz herbaty Assam. Rooibos dodaje jej łagodnej słodyczy. Rozkoszuj się tradycyjnymi, indyjskimi smakami, pijąc Czarny czaj osłodzony, z dodatkiem odrobiny mleka lub substytutu mleka. Subtelne przesłanie tej herbaty brzmi „konsekwencja i gotowość do podejmowania ryzyka”.
Czarna herbata (Assam)
Słynna herbata Assam rośnie w regionie o tej samej nazwie położonym w północnych Indiach. Zbiory tej herbaty odbywają się wyłącznie ręcznie. Charakteryzuje się miękką słodową głębią. Jej mocny korzenny smak sprawia, że należy do najczęściej na świecie spożywanych herbat.
Imbir
W wypiekach bożonarodzeniowych, w mieszance curry lub w lemoniadzie: Bulwiasty imbir należy do najpopularniejszych roślin przyprawowych na świecie. Jest uprawiany już od tysiącleci w upalnym tropikalnym słońcu Azji Wschodniej i nadaje wielu naszym herbatom YOGI TEA® owocowo-pikantny i aromatyczny korzenny smak.
Cynamon
Cynamon należał do najdroższych przypraw na świecie i podobno był stosowany w Chinach jako przyprawa już 3 000 lat p.n.e. Cynamon, uzyskiwany z kory drzewa cynamonowego rosnącego w Azji Południowej, ma aromatyczny słodkawy smak i zawiera wartościowe oleje eteryczne.
Anyż
Ta jednoroczna roślina, której owoc o słodkawych smaku już od tysiącleci ludzie bardzo wysoko cenią, rośnie w Azji oraz na południowy wschód od Morza Śródziemnego. Za dawnych czasów anyż składano bogom w ofierze, dzisiaj można go znaleźć w kuchni, w bożonarodzeniowych piekarniach oraz jako przepyszną przyprawę w wielu herbatach YOGI TEA®.
Rooibos
Rooibos zwany również czerwonokrzewem, należy do rodziny strączkowych i jest do dzisiaj uprawiany wyłącznie w górach Cederberg w Afryce Południowej. Zbiory z roślin dorastających do wysokości dwóch metrów odbywają się tylko raz do roku. Z ich liści powstaje herbata Rooibos, narodowy napój Afryki Południowej o łagodnie owocowym i lekko słodkawym smaku.
Cykoria palona
Cykoria znana jest również pod nazwą podróżnik błękitny, ponieważ ma błękitne ja niebo kwiaty i rośnie zazwyczaj na przydrożach. Jej rodzimym obszarem występowania jest Europa, północnowschodnia Afryka i zachodnia Azja, a kwiaty tej należącej do rodziny astrowatych rośliny otwierają się tylko na jeden jedyny dzień. Jej korzeń ma cierpki korzenny smak i nadaje mieszance herbacianej – bezkofeinowego – posmaku kawy.
Czarny pieprz
Pieprz czarny, zwany „królem przypraw”, jest dzisiaj obok soli najważniejszą przyprawą na świecie. Pierwotnie pochodzi z indyjskiego Wybrzeża Malabarskiego i ma intensywny korzenny oraz lekko ostry lub ostry smak.
Goździki
Goździki to pąki kwiatowe drzewa goździkowego. W naszych szerokościach geograficznych znane są głównie jako przyprawa do potraw słodkich i słonych. Należą do rodziny mirtowatych i posiadają intensywny korzenny aromat, który w starożytnych Chinach oraz w Egipcie stawiano nawet na równi ze złotem.
Sposób przygotowania:
Zalej torebkę 250 ml wrzącej wody, zaparzaj 7 minut.
Składniki:
czarna herbata* (32%), imbir* (17%), cynamon* (17%), anyż* (10%), rooibos*, prażona cykoria*, pieprz czarny*, goździki*, ekstrakt cynamonowy (naturalny aromat), olejek imbirowy*
* z upraw ekologicznych