Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym (np. piksele, SDK) oraz przetwarzaniu Twoich danych osobowych (między innymi unikalne identyfikatory, dane przeglądarki), możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz. Administratorem Twoich danych osobowych będzie Allegro a w niektórych przypadkach nasi partnerzy (10 partnerów), w tym tzw. “Zaufani Partnerzy IAB Europe” (2 partnerów). Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich. Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, badanie odbiorców i ulepszanie usług
. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł. Łączenie różnych urządzeń. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie.
Twoje dane personalne przetwarzamy również w celu ułatwiania korzystania z naszych stronCele przetwarzania szczegółowo opisane są w ustawieniach dostępnych pod przyciskiem: “ZMIENIAM ZGODY” i w Polityce plików cookies.Zgodę wyrażasz dobrowolnie i jest ważna 12 miesięcy. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
- 46,99 zł
- Zestaw Startowy akcesoriów Yerba Mate tykwa bombilla próbki 2x50g
- 57,98 zł z dostawą
Yerba Mate ZESTAW MESSI 4x50g AKCESORIA BIG TYKWA (5614903937)
Sprzedający yerbamarket_com
poleca 99,10%
|
10506
Opis
Yerba Mate ZESTAW MESSI 4x50g AKCESORIA BIG TYKWA
Matero szklane EL COLORIDO nr 22 Szklane porongo prosto z Argentyny. Obszyte skórą i materiałem z wzorem przywodzącym na myśl ornamentykę ludu Azteców. Wszystko spaja skórzany rzemień pleciony na łączeniach materiałów. Naczynie wykonane jest z czarnego, grubego szkła, które przy dnie posiada lekkie wgłębienie przeznaczone na osadzenie bombilli, by sie nie przemieszczała podczas przemieszczania naczynka i analogicznie nie zapychała się. Całość zwieńczona jest metalową virollą. Naczynko osadzone w trójnogu. Pojemność naczynka 250-300 ml. Bombilla CUCHARA 1 sztuka
Szczoteczka do czyszczenia bombill 1 sztuka Tani i niezbędny przyrząd dla każdego mateisty - specjalna szczoteczka do przepychania i czyszczenia bombill - długość 25 cm. Przeznaczona jest do rozkładanych i rozkręcanych bombill.
Yerba Mate po 50g: INDEGA FRESCA Yerba mate prosto z Paragwaju. Idealna dla fanów Pajarito. Zawiera niezwykle odświeżający dodatek w postaci mięty pieprzowej. SKŁAD: herbata yerba mate 85%, mięta pieprzowa 15% INDEGA EN FORMA Paragwajska mate z dużej i uznanej plantacji Indega. Starsza siostra Pajarito co jest bardzo wyczuwalne w smaku! Zawiera zioła wspomagające odchudzanie. SKŁAD: yerba mate 85%, mięta 5%, boldo 5%, senes 3%, siemię lniane 2% INDEGA ESPECIAL Specjalnie selekcjonowana i sztandarowa pozycja dużej, paragwajskiej plantacji Indega. Naturalna, czysta i nieskrępowana prawda o ostrokrzewie paragwajskim. Indega pochodzi z tego samego regionu Paragwaju co Pajarito co jest odczuwalne w smaku i mocy. INDEGA COMPUESTA NATURAL Paragwajska yerba mate z wielkiej i uznanej plantacji Indega. Starsza i mocniejsza siostra Pajarito. Niesamowicie smakowita yerba mate z dodatkiem pięknie pachnących aromatycznych i egzotycznych ziół. W składzie tej mieszanki znajduje się 84% yerba mate oraz mięty pieprzowej (Mentha piperita) 10%, cedronu - werbeny cytrynowej (Aloysia triphylla) 5% i burrito. Kraj pochodzenia: Paragwaj Importer: Robert Derlatka - Oranżada Otwock 05-400 Batorego 42/24 Towar pochodzi bezpośrednio z plantacji i ma co najmniej 12 miesięcy przydatność do użycia.
Działanie Yerba Mate Yerba mate, czyli napar z ostrokrzewu paragwajskiego jest napojem od wieków stosowanym przez Indian Guarani. Napar ten posiada właściwości stymulujące zdolności psychiczne i fizyczne oraz likwidujące zmęczenie. Jest ceniony głównie dzięki właściwościom pobudzającym, które zawdzięcza kofeinie (zwanej też mateiną), jednak pamiętajmy, że napar z yerba mate jest bogaty również w witaminy A, E, C, B1, B2, B6, PP oraz minerały takie jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, sód i żelazo. Yerba mate zwiększa sprawność intelektualną, działa kojąco i pobudzająco na mięśnie (również mięśnie gładkie) oraz łagodzi napięcie psychiczne. Zawartość witamin w yerba mate wpływa korzystnie na cały organizm np. witaminy z grupy B wspomagają przemianę cukru w mięśniach i mózgu, wpływają na harmonijne działanie układu nerwowego, wspomagają trawienie oraz wzmacniającą paznokcie i włosy. Witamina A działa korzystnie na wzrok i skórę oraz uodparnia na infekcje. Witaminy C i E są przeciwutleniaczami, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki, odtruwają organizm, wzmacniają zęby i dziąsła oraz zwiększają ilość czerwonych krwinek. Sole mineralne łącznie z kofeiną regulują pracę układu krwionośnego i poprawiają krążenie krwi, dzięki temu, że kofeina rozszerza naczynia krwionośne. Żelazo zaś eliminuje zmęczenie, wspomaga utrzymanie dobrej sprawności fizycznej oraz uczestniczy w procesach krwiotwórczych. Yerba mate można stosować przy odchudzaniu. Napar zaspokaja głód i zmniejsza łaknienie oraz poprawia metabolizm dzięki wspieraniu glikolizy tlenowej. Glikoliza tlenowa to reakcja rozszczepienia węglowodanów, która występuje na przykład przy długotrwałych ćwiczeniach fizycznych. Dzięki zwiększeniu wydajności układu krążenia yerba mate zwiększa spalanie kalorii i tkanki tłuszczowej, dlatego też picie yerba mate polecane jest przy nadwadze.Yerba mate jest moczopędna i dobrze wpływa na pracę nerek. Jest pomocna w problemach z pęcherzem. Polepsza trawienie pokarmów i ułatwia ich wydalanie, a także łagodzi zaburzenia gastryczne oraz działa ochronnie na wątrobę. Naukowo udowodniono, że yerba mate obniża poziom "złego"cholesterolu o niskiej gęstości (LDL). Napar z yerba mate wspiera system immunologiczny (odpornościowy). Wedle badań yerba mate chroni przed bakteriami i wirusami dzięki obecności optymalnej proporcji składników odżywczych oraz składników wpływających korzystnie na działanie białych ciałek krwi. Naukowe badania potwierdzają, że napar yerba mate odgrywa istotną rolę w regeneracji organizmu człowieka. Stymulujące działanie yerba mate jest dłuższe niż w przypadku kawy i napojów energetycznych z kofeiną. Ponadto nie wywołuje objawów ubocznych jakie powodują inne napoje kofeinowe np. nie wypłukuje magnezu jak kawa, a wręcz jest jego naturalnym źródłem. FAQ - podstawowe pytania Czym jest yerba mate? Jak działa yerba mate? Czy yerba mate jest używką? Czym różni się działanie kawy i yerba mate? Do czego służy bombilla (rurka z dziurkami)? W jakiej temperaturze zaparzać yerba mate? Czy yerba mate można przyrządzić na zimno? Czy yerba mate można podawać dzieciom? Sin palo, con palo – co to za określenia? Czym jest palo aanto i algarrobo? Kupiłem yerba mate, ale nie posiadam bombilli. Co robić? Jaką yerba mate polecić początkującym? Czym różnią się poszczególne gatunki yerba mate? Czy wszyscy mogą spożywać yerba mate? Czy yerba mate jest skuteczne przy odchudzaniu? Z jakich naczyń pić yerba mate? Yerba mate można pić z codziennie stosowanych naczyń np. z kubków glinianych, ceramicznych lub naczyń szklanych. Jednak polecamy specjalne naczynia do yerba mate - matera z drewna palo santo, algarrobo lub drewna cytrynowego, czy naczynia z owocu tykwy (calabazy). Takie naczynia podnoszą walory smakowe naparu z yerba mate i zwiększają doznania estetyczne. Zapycha mi się bombilla i przez rurkę lecą fusy... Co robić? Dlaczego przecieka mi tykwa? Co to jest Alpaka ? Co jest potrzebne? - Naczynie w którym zaparzymy susz, najlepiej jeśli będzie to tykwa lub matero drewniane, gliniane, czy ceramiczne. W przypadku braku specjalnych naczyń możemy użyć zwykłego kubka. - Bombilla, czyli rurka do picia yerba mate. Zaopatrzona jest w różnego rodzaju sitka zapobiegające wciąganiu fusów. Bombille wykonuje się głównie z metali: stali nierdzewnej, srebra czy z alpaki, jak również z bambusa, czy rzadziej z tworzyw sztucznych. - Wybrany gatunek yerba mate. - Woda o temp. 70-80 stopni Celsjusza lub lodowata.
Przygotowanie yerba mate na ciepło
1. Do naczynia wsyp yerba mate - tradycyjnie w Ameryce Południowej susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia. Początkującym proponujemy rozpoczęcie od mniejszej ilości. 2. Zakryj otwór naczynka (np. dłonią), obróć je "do góry dnem" i potrząsaj, by drobniejsze kawałki listków i pył opadły w stronę dłoni. 3. Obróć z powrotem naczynie pod kątem ok. 45 stopni i włóż rurkę w pustą przestrzeń naczynia. Staraj się nie poruszać bombillą, a tym bardziej nie mieszać nią naparu yerba mate, ponieważ spowoduje to zatkanie sitka. 4. Trzymając tykwę pochyloną wlej odrobinę zimnej wody naczynka, by zwilżyć susz. Uchroni to napar przed utratą smaku, właściwości odżywczych i stymulujących. Odczekaj chwilę, aż susz wchłonie wodę. 5. Dolej do pełni naczynia wodę o temp. 70-80 stopni Celsjusza, odczekaj aż chwilę, aż ostygnie i wchłonie wodę. Napar popijaj przez rurkę do momentu, aż usłyszysz charakterystyczne "siorbnięcia", po czym zrób dolewkę ciepłej wody. 6. Wodę można dolewać kilka razy (do 7 razy), aż "wypłukania" smaku yerba mate. 7. Do naparu yerba mate możesz dodać dla urozmaicenia cukier, miód lub kilka kropel cytryny, pamiętając aby nie mieszać bombillą.
Przygotowanie yerba mate na zimno, czyli TERERE Terere to sposób przyrządzania yerba mate poprzez zalewanie lodowatą wodą. Przy czym nie jest to yerba mate zaparzana i następnie schładzana, jak np. mrożona herbata, lecz zalewana bezpośrednio zimną wodą. Terere przyrządzamy w podobnych krokach jak yerba mate na ciepło. Należy pamiętać, że do terere najlepsza jest jak najzimniejsza woda, najlepiej z kostkami lodu. Yerba mate przygotowywana na zimno wolniej wypłukuje smak, co pozwala na nawet kilkunastokrotne zalewki, a największą moc uzyskuje po 2-3 zalaniu. Do terere polecamy gatunki yerba mate o grubym suszu i małej ilości pyłu, czyli łagodne odmiany suave i BCP (Bajo Contenindo de Polvo - o niskiej zawartości pyłu). Najczęściej jednak do terere używa się gatunków z dodatkami ziołowymi i owocowymi.
Przygotowanie naczyń Curado, czyli hartowanie tykwy Jak przygotować nowe naczynie wykonane z owocu tykwy aby nam długo służyło? Należy ją odpowiednio zahartować (curado po hiszp. oznacza "utwardzanie) i wyskrobać resztki miąższu postępując wedle punktów: 1. Do nowej tykwy wkładamy zużyte, wilgotne fusy yerba mate do 3/4 objętości naczynia. 2. Zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do nasiąknięcia na dobę. 3. Opróżniamy naczynko z fusów i płuczemy. 4. Delikatnie, ale dokładnie wyskrobujemy (np. łyżeczką) miąższ z resztkami nasion, uważając aby nie przedziurawić ścianek naczynia i ponownie przepłukujemy wodą. 5. Nasypać świeżej, suchej yerba mate do 3/4 objętości tykwy i zalewamy wodą o temperaturze 70-80 C. 6. Pozostawiamy zaparzoną yerba mate na dobę, by tykwa przeszła aromatem yerby. 7. Opróżniamy tykwę, płuczemy pod bieżącą wodą i już możemy dokonać pierwszą zalewkę do picia. 8. W pierwszych miesiącach użytkowania dobrze jest czasami natrzeć oliwą zewnętrzne ścianki tykwy. Przygotowanie do użytku naczyń drewnianych. Matera drewniane nie wymagają tylu zabiegów co naczynia z tykwy. Aby zahartować i przygotować takie naczynie do użytku należy wykonać następujące czynności: 1. Płuczemy naczynie pod bieżącą wodą i dokładnie suszymy. 2. Smarujemy wnętrze naczynia tłuszczem - oliwą z oliwek (lub inną) albo masłem. 3. Odczekujemy 2-3 dni aby tłuszcz wnikną w drewno, płuczemy naczynie i już możemy zaparzać yerba mate.
|
Dodano 2015-12-10 11:30
Przepraszamy za ewentualne opóźnienia w dostawie paczek zamówionych poprzez Paczkomaty InPost wynikające z przedświątecznego szczytu wysyłkowego.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.