Pytania proszę kierować: nr tel.: 665 274 677 mail: zakupy@yerbamercado.pl
W kwestii yerba mate chętnie wszystko wyjaśnię, pomogę i doradzę.
Yerba mate to suszone liście oraz gałązki ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis A.St.-Hil.), rośliny występującej w stanie dzikim na obszarze Ameryki Południowej. Jako pierwsi właściwości yerba mate odkryli Indianie z plemienia Guarani, którzy żując liście ostrokrzewu paragwajskiego lub pijąc przygotowany z nich napar zwalczali zmęczenie, wzmagali koncentrację oraz łagodzili objawy głodu. Rozwój popularności yerba mate rozpoczął się w XVII w., kiedy to na obszar dorzecza Parany dotarli Jezuici, którzy prawdopodobnie wymyślili nazwę yerba mate od słów „yerba” czyli zioło i „mate” – oznaczające w języku keczua tykwę. Tradycyjnie napar z ostrokrzewu paragwajskiego jest spożywany w Argentynie, Brazylii, Paragwaju i Urugwaju. Jednakże wiele korzystnych właściwości yerba mate spowodowało, że jest ona obecnie znana niemalże na całym świecie, a grono jej zwolenników systematycznie się zwiększa.
Yerba mate nie uzależnia.
Spożywanie yerba mate powoduje m.in.: – naturalne pobudzenie ciała i umysłu, – zwiększenie sprawności fizycznej i intelektualnej, – łagodzenie odczuwania głodu, – regulację przemiany materii, – dostarczanie organizmowi mikroelementów, a zwłaszcza magnezu i potasu, – stymulację centralnego ośrodka nerwowego, – łagodzenie stresu i zdenerwowania.
Yerba mate zawiera m.in.: – mateinę – substancję o właściwościach podobnych do kofeiny, usuwa zmęczenie i poprawia koncentrację, wzmaga sprawność intelektualną, – witaminę A – m.in. odpowiadającą za prawidłowy wzrost kości i zębów, wpływa korzystnie na wzrok i działa uodparniająco na infekcje, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, – witaminę B1 -m.in. ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynności układu nerwowego, mięśni i serca, odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, – witaminę B2 – m.in. wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, – witaminę B6 – m.in. podnosi odporność organizmu i uczestniczy w produkcji przeciwciał, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, – witaminę C – m.in. zmniejsza ryzyko pojawienia się przeziębienia, hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozamin, – witaminę E – m.in. antyoksydant, chroni czerwone krwinki, pobudza produkcję substancji zakrzepowych, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, zmniejsza ryzyko miażdżycy, – żelazo – m.in. dostarcza energii i zwiększa odporność na wysiłek fizyczny, odpowiada za utrzymanie należytej temperatury ciała, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, – sód – m.in. bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, pomaga kontrolować skurcze mięśni, uczestniczy w transporcie substancji odżywczych do komórek, – potas – m.in. pozwala prawidłowo funkcjonować układowi nerwowemu i mięśniom, pomaga w dotlenieniu mózgu, poprawia koncentrację i zdolność myślenia, kontroluje pracę nerek, ciśnienie krwi i gospodarkę wodną, – wapń – bierze udział w budowie kości i zębów, uczestniczy w krzepnięciu krwi, odgrywa rolę w prawidłowym funkcjonowaniu serca i układu nerwowego, zapobiega nadciśnieniu, – magnez – m.in. stabilizuje pracę układu nerwowego, usprawnia pracę szarych komórek, poprawia pamięć i myślenie, Ponadto w yerba mate znajdują się krzem, fosforany, cholina, inozytol.
Yerba mate tradycyjnie przyrządza się w naczyniach wykonanych z owocu tykwy tzw. calebaza lub porongo w zależności od części owocu, z której są wykonane, lub drewna tzw. palo santo (hiszp. święte drzewo), w sprzedaży dostępne są również naczynia ceramiczne o kształcie calebazy. Napar pije się przez rurkę zakończoną sitkiem zwaną bombillą, której konstrukcja filtruje z naparu drobinki suszu i zapobiega ich przedostawaniu się do ust. Yerba mate przyrządzić można również w każdym innym naczyniu (np. specjalne termosy do sporządzania i picia yerba mate, zaparzacze do kawy, zwyczajne kubki) i spożywać bez używania bombilli. Dostępna jest również yerba mate ekspresowa w torebkach oraz yerba mate instant.Jednakże picie naparu z tykwy i palo santo zapewnia charakterystyczny element smakowy, którego brak podczas używania naczyń ceramicznych. Entuzjaści yerba mate jednakże twierdzą, że tylko tradycyjny sposób zaparzania i spożywania naparu oddaje jej wyjątkowość i pozwala na pełne delektowanie się smakiem oraz korzystanie z dobrodziejstw yerba mate.
Yerba mate posiada charakterystyczny i wyjątkowy smak, który w zależności od gatunku może się różnić intensywnością. W sprzedaży dostępne są również gatunki o smakach owocowych oraz z dodatkiem ziół, z guaraną, a także składnikami wspomagającymi odchudzanie.
|