Mate Green Absinth 400g
Yerba Mate Green Absinth 400g
Jest to z pewnością pozycja wyróżniająca się spośród innych smaków Mate Green. Zawartość ziela piołunu daje naparowi orzeźwiający i głęboki aromat. Mate Green Absinth jest propozycją dla doświadczonych smakoszy. Choć ma swoistą moc to z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom wytrawnych ziołowych smaków!
Piołun wprowadza do tej mieszanki dodatkową gorzką nutkę nadając naparowi trójwymiarowy smak, natomiast mięta pieprzowa dobrze współgra ze wszystkimi składniki mieszanki.
Składniki:
- Yerba Mate ilex paraguariensis 95% - kraj pochodzenia: Brazylia, najwyższej klasy susz poddany suszeniu gorącym powietrzem- bez dymu.
- Mięta pieprzowa liść (peppermint), wprowadza rześkość i jasne nuty orzeźwienia
- Koper włoski owoc (faeniculi), podkręca aromat naparu swą korzenną i roślinną nutą
- Bylica piołun (Artemisia absinthium L.) 1% ten nietypowy składnik charakteryzuje się niesłuchanymi właściwościami zawiera w sobie głębokie nuty korzenne i moc niemodyfikowanej nigdy rośliny
♨️Sposób przygotowania na ciepło♨️:
- wsyp susz yerba mate do naczynka (1/3 - 3/4 objętości naczynia)
- przykryj naczynie dłonią, odwróć i potrząśnij kilka razy,
- postaw naczynie,
- wlej wodę o temperaturze około 60 stopni Celsjusza (mniej niż połowę naczynia)
- włóż bombillę do naczynia w miejscu, gdzie jest najwięcej wolnej przestrzeni,
- dolej gorącej, ale nie wrzącej wody (75 stopni Celsjusza)
- po około 3-5 minutach można pić gotową yerbę.
❄️Sposób przygotowania terere (na zimno)❄️:
- wsyp susz yerba mate do naczynka (1/3 - 3/4 objętości naczynia)
- przykryj naczynie dłonią, odwróć i potrząśnij kilka razy,
- postaw naczynie,
- dodaj parę kostek lodu
- wlej zimną wodę (mniej niż połowę naczynia)
- włóż bombillę do naczynia w miejscu, gdzie jest najwięcej wolnej przestrzeni,
- dolej zimnej wody,
- odstaw naczynie na kilka (około 5-7) minut, by uwolnić smak i aromat yerby, po tym czasie będzie gotowa