Mocna i wyrazista w smaku yerba dla koneserów i fanów anyżu! Bardzo aromatyczna mieszanka patyczków i listków z odrobinką pyłu. To dość mocna yerba mate na pewno dla tych którzy lubią aromat i posmak anyżu. Jej działanie jest nie tylko pobudzające, ale też rozgrzewające mięśnie. Świetna przed treningiem lub pracą fizyczną. Poza tym anyż wspaniale wpływa na trawienie i odświeża cały przewód pokarmowy! Jego wyrazisty zapach rozluźnia i wprawia w dobry nastrój. Charakterystyczny i lekko słodkawy, wyrazisty smak anyżu, łagodzi cierpkość naparu i gorzkie nuty yerby.
Anyż to wspaniała przyprawa, ale też ceniony środek w lecznictwie ludowym, stosowany od wieków. W Europie anyż rozpowszechnił się w IX wieku, za czasów Karola Wielkiego. Jest składnikiem wielu słodyczy, likierów i wódek.
Yerba Mate z anyżem może być przygotowywana z zimną wodą wraz lodem jako terere, ale świetnie sprawdzi się na ciepło, zalana wodą o temperaturze ok. 80 stopni C. Wpłynie to na jej właściwości metaboliczne i rozgrzewające.
Smak i aromat yerba mate:
Ta kompozycja charakteryzuje się zdecydowanie mocnym smakiem i wyrazistym anyżowym aromatem. Charakterystyczny i lekko słodkawy, wyrazisty smak anyżu, łagodzi cierpkość naparu i gorzkie nuty yerby oraz wprowadza w miły nastrój.
Susz:
- Zawiera rozdrobnione listki i patyczki oraz niewielką ilość pyłu ostrokrzewu paragwajskiego.
Składniki:
- yerba mate (Ilex paraguariensis),
- aromat anyżu.
- Kraj pochodzenia: Paragwaj