Yerba Mate Green NATIVA Con Montana CACTUS to mieszanka świeżej, zielonej brazylijskiej Yerba Mate Green z gojnikiem i sproszkowaną opuncją figową oraz zieloną herbatą. Są to składniki o wielu właściwościach prozdrowotnych, o wspaniałym działaniu pobudzającym i wspierającym utrzymanie zgrabnej sylwetki i zdrowego wyglądu. Wszystko to z pięknym aromatem tropikalnego mango, który pozwoli zrelaksować się w twórczy sposób. Nietuzinkowy dodatek wzmacniającego ziela gojnika, zwanego też szałwią libańską oraz delikatnej japońskiej senchy, czynią z tej yerby niepowtarzalną propozycję dla smakoszy yerba mate. Doskonale smakuje zarówno na ciepło (75-80 stopni C), jak i zalana lodowatą wodą z kostkami lodu (terere).
Latem można podawać ją w towarzystwie świeżych owoców, wzmacniając orientalny, wyjątkowy klimat tej kaktusowo-herbacianej yerby. Opuncja figowa znalazła zastosowanie w walce z nadwagą. Stosując ją, obniżymy masę ciała, poprawimy wygląd i jędrności skóry, przyśpieszymy gojenie się ran skórnych. Opuncja leczy dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a przede wszystkim pobudza trzustkę do produkcji insuliny. Dla osób odchudzających się ważne jest to, że owoce po spożyciu dają poczucie sytości, co ułatwia i wspomaga utrzymanie należnej masy ciała, a także działają przeciwdepresyjnie dzięki zawartości glikozydów flawonoidowych. Dzięki zawartości składników odżywczych, wysokiego poziomu błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów, przetwory z opuncji dają duże korzyści w żywieniu dietetycznym. Gojnik, czyli herbatka górska ma działanie moczopędne, rozkurczowe, przeciwlękowe, przeciwkaszlowe, uspokajające i przeciwzapalne, Regularne picie herbaty ogranicza ryzyko wystąpienia choroby starczej i choroby Alzheimera.
W medycynie ludowej ziele gojnika było używane w leczeniu przeziębienia, zapalenie oskrzeli, zapalenia zatok, kaszlu, grypy, zaburzeń trawiennych, astmy oraz skąpomoczu, w chorobach reumatycznych. W Bułgarii herbatka górska (Gojnik) zalecana jest dodatkowo przy dusznicy bolesnej i rozedmie płuc Zielona herbata to wspaniały napój wspierający również odchudzanie. Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco, zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco - pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem. Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym, pobudza go również do wydzielania soków trawiennych. Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi. Sposób parzenia:umieścić bombillę w naczyniu, nasypać suszu uzupełniając je od 1/3 do 2/3 pojemności, zalać wodą o temp. 75-85 stopni C. Nie należy mieszać bombillą. Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy. Najlepiej spożyć przed:/ nr partii produkcyjnej znajdują się na opakowaniu.Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Producent:"Oranżada" Robert Derlatka, ul. Batorego 42/24, 05- 400 Otwock