Uwaga! Niższa cena wynika z likwidacji produktu z oferowanego asortymentu i czyszczenia magazynu. Rodzaj opakowania może różnić się w zależności od partii. Yerba była sprowadzana w workach 25kg i jest obecnie przepakowana w nasze opakowania. Opakowania zgrzewane i/lub zgrzewane z dodatkowym zamknięciem na tzw strunę.
Skład: 100% ostrokrzew paragwajski (Yerba Mate). Ilość liści 95%, ilość gałązek do 5%
Charakterystyka
Yerba Mate to rodzaj ziołowej herbatki wytwarzanej z liści ostrokrzewu paragwajskiego - rośliny uprawianej najpopularniej w Paragwaju, Argentynie, Brazylii i Urugwaju. Amerykańscy Indianie od wielu wieków korzystają z dobrodziejstwa natury pod postacią Yerba Mate. Mate jako rodzaj napoju dzięki niepowtarzalnemu smaku i właściwościom stał się już bardzo popularny w USA, w Polsce dopiero staje się popularny. Jest wspaniałym substytutem kawy. Yerba posiada oszałamiające 150mg kofeiny w każdej filiżance napoju (więcej niż kawa) co oznacza, że idealnie nadaje się dla osób szukających dodatkowej energii.
Działanie
Zwiększa wytrzymałość fizyczną;
Pomaga w koncentracji umysłu;
Działa pobudzająco na układ pokarmowy i ułatwia trawienie;
Liście są bogatym źródłem antyoksydantów, które wspierają układ odpornościowy i chronią przed powstawaniem rodników;
Przeciwutleniacze zawarte w napoju pomagają wypłukiwać z organizmu tłuszcz i zły cholesterol LDL stąd napój jest wspaniałym naturalnym środkiem odchudzającym;
Co najważniejsze herbata ziołowa Yerba Mate posiada naturalnie wyśmienity smak!
Przygotowanie herbaty:
Tradycyjnie Yerba przyrządzana jest w naczyniu wykonanym z owocu tykwy. Nowocześniejsi smakosze Mate używają często zamiennie do zaparzania Matero wykonane z ceramiki lub metalowe. Można spokojnie użyć także zwykłej szklanki. Zaparza się około 1?2 naczynka wodą o temperaturze 75°C-80°C. Osoby lubiące delikatniejszy napar mogą zaparzać mniejszą ilość liści. Odwrotnie chcąc uzyskać mocniejszy napar można zwiększyć dawkę suszu. Po około 5 minutach napój gotowy jest do spożycia. Tradycyjnie celem łatwiejszego oddzielenia od napoju fusów używa się bombili (rurka z filtrem; tradycyjna bambusowa lub metalowa). Liście można zaparzać wielokrotnie aż do zaniku smaku. Pamiętaj, żeby nie mieszać Mate rurką podczas picia. Może to szybciej zatykać filtr i utrudniać picie.
Herbata ziołowa Yerba Mate doskonała jest zarówno w postaci ciepłego i zimnego napoju. Świetnie komponuje się z wieloma dodatkami dlatego możesz samodzielnie tworzyć niespotykane i wyborne mieszanki.