Amanda - Yerba Mate Despalada Sin Palo
Yerba mate Amanda Despalada produkowana w argentyńskiej prowincji Missiones. Opakowanie zawiera dosyć grubo pocięte listki bez gałązek. Despalada służy szybkiemu pobudzeniu, które wynika z proporcji suszu. Despalada jest zdecydowanie klasyczną mate. A to oznacza, że prócz lekko ziemistego aromatu jest w niej wyczuwalna goryczka.
Despalada składa się wyłącznie z listków. W takim składzie susz został przygotowany wg receptury, która ma służyć uzyskaniu efektu szybkiego pobudzania. Producent wyeliminował z niej pył. Dzięki temu z tą yerbą poradzi sobie każda bombilla. Despalada plasuje się zdecydowanie w klasycznych odmianach.
Amanda Elaborada to doskonała propozycja do picia na co dzień oraz dla osób zaczynających przygodę z yerba mate. Przez wiele osób mate marki Amanda uważana jest za najlepszą na świecie.
Masa netto: 500 g
YERBA MATE:
Napar przyrządzany z wysuszonych i rozdrobnionych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, który jest odpowiednikiem naszej herbaty lub kawy. Oprócz tego, że pobudza nasz mózg do "myślenia" i poprawia samopoczucie, posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jest dobrym źródłem alkaloidów purynowych - czyli kofeiny i teobrominy- a także polifenoli (głównie kwasu chlorogenowego), saponin, minerałów, flawonoidów i witamin - A, E, C, a także z grupy B.
- wpływa na poprawę koncentracji, pamięci, pomaga też tolerować ciepłą, wilgotną pogodę,
- znosi zmęczenie psychiczne,
- dzięki sporej zawartości potasu, magnezu i manganu pomaga zachować odpowiedni bilans elektrolitów w organizmie, wyrównuje też ubytki minerałów,
- łagodzi objawy PMS (napięcia przedmiesiączkowego), które wiążą się z zatrzymywaniem płynów
- działa ochronnie na serce oraz układ krwionośny - obniża poziom cholesterolu LDL, a podnosi HDL (zdrowego cholesterolu),
- przyspiesza przemianę materii,
- poprawia trawienie poprzez stymulację wydzielania żółci,
- pomaga w leczeniu powikłań przy cukrzycy,
- ma właściwości przeciwutleniające - zatem neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu obniża ryzyko nowotworów, chorób układu krążenia, wątroby, a także chroni przed stresem oksydacyjnym,
- ma też właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze.