Yerba mate o klasycznym smaku argentyńskim, polecana zarówno koneserom naparów z ostrokrzewu paragwajskiego jak i nowicjuszom.
Susz Cruz de Malta to grubo krojone liście oraz w niewielkim stopniu zmielone gałązki i średnia ilość pyłu. Jest klasyczną odmianą yerby, docenianą za ponadczasowy, delikatny, aczkolwiek zdecydowany, głęboki aromat oraz klasyczny, ziemisty posmak i tradycyjne dla naparu właściwości.
W odróżnieniu od innych odmian, Cruz de Malta posiada większą ilość magnezu oraz potasu. Odmiana zawiera niezbyt dużą ilość pyłu. Działanie pobudzające typowe dla yerba mate jest alternatywą dla kawy i będzie idealne o poranku. Cruz de Malta ma wyraźny smak, ustępujący jednak przy drugim oraz trzecim zalaniu. "Biała" Cruz de Malta jest tradycyjną yerbą, która łączy swój ponadczasowy smak, typową dla argentyńskich mate nutę drzewną, a stopień pobudzenia jest, porównując chociażby z jej "czerwoną" wersją, umiarkowany.
Zarówno koneserzy yerby, którzy posiadają swoje preferencje smakowe, jak i początkujący mateiści, docenią walory Cruz de Malta. Gdy spróbujesz głębokiego smaku Cruz de Malta, będziesz wiedział jak powinna smakować klasyczna yerba i często będziesz do niego powracał.
Składniki: yerba mate (Ilex paraguariensis) 100%
Kraj pochodzenia: Argentyna
Tradycyjny sposób parzenia - w Ameryce Płd. susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia oraz zalewa wodą o temperaturze 70-80 stopni C. Ten sam susz można zalewać wielokrotnie, aż do utraty jego walorów smakowych. Alternatywnie susz można zalewać wodą z lodem.
Najlepiej spożyć przed:/ nr partii produkcyjnej znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.