Elegancki zestaw do chimarrao z yerba mate
Co zawiera zestaw?:
- Yerba Mate DeValerios Nativo Original 1kg
- Yacuy Porongo Natural
- Bombilla Bola GRIS
↘️ Yerba Mate Valerios Chimarrao
Brazylijska bardzo drobno zmielona Chimarrao to mate o wyjątkowo łagodnym smaku. Zielona mate to 70% listków oraz 30% grubych łodyżek. Aby delektować się smakiem tej świeżej aczkolwiek po przygotowaniu dość dobrze pobudzającej ervy, stosuje się długie bombille z okrągłym płaskim sitkiem lub wszelkiego rodzaju kawiarki i dzbanki ciśnieniowe. Zbierana ręcznie, pochodzi z dzikich siedlisk i nasion przenoszonych przez ptaki. Charakteryzuje się dość mocnym i intensywnym trawiastym smakiem. Wytwarzana z dorodnych, bogatych w teobrominę i antyoksydanty krzewów. Opakowanie próżniowe pozwala tej ervie zachować świeżość i charakterystyczny, jaskrawo zielony kolor. Warto po otwarciu przechowywać w lodówce.
Odpowiednio przyrządzana może być zalewana nawet do 30 razy i będzie utrzymywać przy tym równomierny smak w naparze.
Składniki:
- yerba mate (Ilex Paraguariensis) 100%,
- Kraj pochodzenia: Brazylia
↘️ Sposób parzenia chimarrao:
- Wsyp susz do trzech czwartych objętości naczynia.
- Przesyp susz na jedną stronę.
- Nalej chłodnej wody w wolną przestrzeń do pełna, zostaw na 5 minut.
- Włóż bombille z płaskim okrągłym sitkiem w przestrzeń gdzie była zimna woda.
- Dolej wody 70-80°C.
- Twoja mate jest gotowa do spożycia po 3 minutach.
↘️ Bombilla do Yerba Mate BOLA GRIS 21 cm + szczoteczka
Bombilla o długości 21 cm z sitkiem o średnicy 2,8 cm. Zdobiona dwoma pierścieniami chłodzącymi i kolorowym kamieniem.
- Wykonana ze stali INOX.
- Bombilla jest rozkręcana, dzięki czemu jej czyszczenie jest bardzo proste i wygodne.
- Wyposażona jest w płaskie, okrągłe sitko o średnicy 28 mm wzorowane na tradycyjnych bombach, które potrafi sobie poradzić z drobno ciętą, czy pylastą Yerba Mate.
Do bombilli dołączona jest szczoteczka, a całość zapakowana jest w tekturowe pudełko.
↘️ YACUY NATURAL
Luksusowe naczynko od brazylijskiej, szacownej firmy Yacuy. W całości toczone z kawałka drewna orzecha brazylijskiego zwanego również Imbuia
Bardzo dokładnie wykonana cuja z dokładnie szlifowanymi wewnątrz ściankami. Naczynie charakteryzuje się wypolerowaną strukturą i jest bardzo przyjemne w dotyku. Drewno w środku jest pozbawione sęków i posiada jednolitą strukturę. W dotyku jest bardzo gładkie. Logo Yacuy zostało wygrawerowane laserem i przenika do struktur drewna poprzez warstwę błyszczącego lakieru. Struktura lakieru przylega idealnie do drewna a jej warstwa to ok 1mm.
Drewno Imbuia pozyskuje się we wschodniej Brazylii i pochodzi z drzewa Ocotea Porosa rosnącego na terenie Lasu Atlantyckiego. Najsilniej jest związane z drzewem Araucarii i sosną Paraná (Araucaria angustifolia) ale jest ono jest gatunkiem dominującym. Pozyskiwane z drzew drewno jest wysokiej jakości i posiada delikatny zapach gałki muszkatołowej. Kształt i szeroki kołnierz tej idealnej Cuji pozwalają na przygotowanie każdego rodzaju chimarrão oraz wszystkich tradycyjnych odmian yerba mate.
Wysokie naczynie w kształcie kielicha jest szczególnie pożądane do przygotowania chimarrao z tzw. kopczykiem, który stopniowo zalewamy wodą w miarę kolejnych zaparzeń, nawet do 20 razy. To Idealne naczynie sprawdzi się świetnie z mate typu Gaucho PU1 oraz Mate Green Intenso.
Wymiary Cuji:
- Wysokość: od. 14 do 15,5 cm
- Głębokość: ok. 12-13 cm
- Szerokość otworu ok 10 cm
- Pojemność: ok. 200-220 ml
Do naczyń Imbuia najlepsze są bombille i bomby o długości od 19 do 29 cm.