Opis i działanie yerba mate:
Produkowana w Argentynie na plantacji Santa Ana. Formuła opracowana przez znanego w Ameryce Południowej Dr Alberto Cormillot. Silueta w dosłownym tłumaczeniu oznacza sylwetkę. Właśnie o sylwetkę w tej kompozycji chodzi. Delikatny smak elaborady został uzupełniony o przyjemny, naturalny aromat pomarańczowy. Bogata gama składników kompozycji jest imponująca. Odnajdziemy tutaj: mięte polej (poleo) owoce dzikiej róży i koper włoski. A także mięte zwyczajną, werbenę cytrynową (cedron) i boldo, algi morskie. Producent informuje również o wzbogaceniu suszu cynkiem. Również szeregiem witamin z grupy B: B1, B2, B5, B6, B9, B12. Nasi klienci często podkreślają, że Silueta Naranja należy do jednych z najsmaczniejszych mate o owocowym charakterze. To yerba uniwersalna. Sprawdza się świetnie w tradycyjnym zaparzaniu. Stanowi doskonałą podstawę do przyrządzenia terere podczas upałów. Warto się rozsmakować w tej wyjątkowej kompozycji.
Zawartość opakowania:
Drobne listki, patyczki w obecności średniej ilości pyłu (yerba mate), naturalny aromat pomarańczowy, mięta polej (poleo). A także owoc dzikiej róży, koper włoski, mięta zwyczajna, werbena cytrynowa (cedron), boldo, algi morskie, cynk.
Smak i aromat yerba mate:
Goryczkowaty smak i dymny aromat znajdują się na drugim planie jako subtelne doznania. Na pierwszy plan wychodzi trwały aromat pomarańczowy, który utrzymuje się przy wielokrotnym zalewaniu. Harmonii całości nadają ziołowe składniki, równoważące kompozycję jako bardzo przyjemną, orzeźwiającą i ożywczą.
Dodatkowe informacje:
Silueta Naranja należy do gamy produktów CBSe opracowanych według receptur sławnego w Ameryce Południowej dietetyka Alberto Cormillot. Silueta w dosłownym tłumaczeniu oznacza sylwetkę. Świetna dla początkujących mateistów oraz miłośników smaku pomarańczy. Chętnie sięgają po nią Panie.
Yerba Mate można parzyć w wodzie o każdej temperaturze!
1. Yerba Mate zaparzone na zimno. Będzie nieco delikatniejsza w smaku i w mocy, ale przyjemnie nas ochłodzi i lekko pobudzi.
2. Letnia woda (30-40°C) da nam bardzo łagodne Yerba Mate, wówczas susz należy dłużej zanurzać w wodzie, żeby otrzymać odpowiednią dawkę kofeiny.
3. Woda o temperaturze 50-60°C również świetnie sprawdzi się do długiego parzenia Yerba Mate, taki napar możemy wypić nawet pod wieczór.
4. 70-80°C da nam tradycyjną moc Yerba Mate, czyli mocna kofeinowa dawka energii.
5. Woda 90°C bardzo szybko zaparzy nam Yerba Mate, dlatego po krótkim (do 1 minuty) parzeniu najlepiej przelać przez sitko nasz napar.