Opis i działanie yerba mate:
Formuła dedykowana regulacji układu trawiennego od znanego dietetyka dr Alberto Cormillot. Regulase oznacza w dosłownym tłumaczeniu: regulować. Niebanalny zapach doskonałej jakościowo elaborady, świetnej uzupełniają naturalne dodatki. Wśród nich znajdziemy: mięte polną, rumianek, werbenę cytrynową i dziką różę z dodatkiem polidekstrozy, która pobudzi rozwój pożytecznych bakterii w jelitach. W związku z tym producent informuje o zawartości prebiotyku w składzie suszu. Łagodny smak przyjemnie pobudza i orzeźwia do działania. Polecana dla osób szukających mate bez goryczy.
Zawartość opakowania:
Listki i patyczki oraz średnia ilość pyłu (yerba mate), mięta polej, dzika róża, rumianek, werbena cytrynowa.
Smak i aromat yerba mate:
Wyraźnie ziołowy smak i aromat przyjemnie łamią goryczkę ostrokrzewu paragwajskiego, czyli yerba mate.
Dodatkowe informacje:
Receptura słynnego dietetyka dr Alberto Cormillot, który skupił się tym razem na układzie trawienia. Smaczna i łagodna. Producent na opakowaniu deklaruje, iż susz jest wolny od glutenu.
Yerba Mate można parzyć w wodzie o każdej temperaturze!
1. Yerba Mate zaparzone na zimno. Będzie nieco delikatniejsza w smaku i w mocy, ale przyjemnie nas ochłodzi i lekko pobudzi.
2. Letnia woda (30-40°C) da nam bardzo łagodne Yerba Mate, wówczas susz należy dłużej zanurzać w wodzie, żeby otrzymać odpowiednią dawkę kofeiny.
3. Woda o temperaturze 50-60°C również świetnie sprawdzi się do długiego parzenia Yerba Mate, taki napar możemy wypić nawet pod wieczór.
4. 70-80°C da nam tradycyjną moc Yerba Mate, czyli mocna kofeinowa dawka energii.
5. Woda 90°C bardzo szybko zaparzy nam Yerba Mate, dlatego po krótkim (do 1 minuty) parzeniu najlepiej przelać przez sitko nasz napar.