Camaquă to pobudzającą yerba mate z Brazylii. Jest lekko prażona, co nadaje jej wyrazisty smak i aromat. Pozbawiona pyłu i gałązek doskonale się zaparza, daje intensywny napar. Idealna dla wielbicieli mate w klasycznej formie, choć w nieco odmienionym wydaniu. Brazylijczycy uwielbiają prażoną matę zblendowaną z ananasem i innymi egzotycznymi owocami. Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wsypać do naczynia (najlepiej matero) susz (10 - 50 g), aby wypełnił 2/3 jego objętości i włóżyć bombillę (rurkę z filtrem). Zalać wodą o temperaturze około 80 °C i odczekać 10 minut.
Nie mieszać! Początkującym zaleca się zaparzać znacznie mniejszą ilość (trzy łyżki) np. w zaparzaczu, taka ilość dziennie wystarczy, aby osiągnąć opisywane efekty.
SKŁADNIKI
yerba mate prażona (ostrokrzew paragwajski)*(*certyfikowany składnik ekologiczny)