MIX Yerba Mate Amanda 2x 0,5 kg
W skład zestawu wchodzą:
- Yerba Mate Amanda Despalada 500g
- Yerba Mate Amanda Elaborada 500g
Z patyczkami czy bez? ;-)
Yerba Mate Amanda Despalada 500g
Doskonała propozycja dla miłośników mocy i smaku tradycyjnej despalady. Amanda Despalada to yerba mate o klasycznym, głębokim smaku, będącego efektem niezwykle precyzyjnej selekcji suszu, który w ostatecznym produkcie jest niemal zupełnie pozbawiony patyczków.
Susz, pozbawiony pyłu i gałązek jest uznawany przez ekspertów za produkt wysokiej jakości, a mateiści z całego świata cenią go za głęboki smak i ożywcze działanie pobudzające. Amanda Despalada nie tylko daje solidny zastrzyk energii na długie godziny, ale również pozwala pozbyć się uczucia zmęczenia i senności oraz pozytywnie wpływa na koncentrację, nie powodując jednocześnie rozdrażnienia czy problemów z zasypianiem.
Amanda jest marką yerba mate szczególnie popularną w Polsce ze względu na osobę założyciela firmy - Juana Szychowskiego, polskiego emigranta. Szychowski to ciekawa, a jednocześnie mało znana w Polsce postać - znacznie większą sławę i uznanie zdobył w Argentynie, gdzie zapamiętano go jako bardzo ważną postać dla rozwoju przemysłowego. Dość wspomnieć, że charakteryzował się przedsiębiorczością i pomysłowością do tego stopnia, że samodzielnie skonstruował całą maszynerię potrzebną do produkcji suszu yerba mate, zapoczątkowując w ten sposób wytwarzanie słynnej Amandy.
Składniki: Yerba Mate (Ilex Paraguariensis) 100%
Yerba Mate Amanda Elaborada 500g / 0,5kg
Klasyczna argentyńska yerba mate bez domieszek ziołowych oraz owocowych.
Amanda Elaborada jest dla Polaków napojem szczególnym - jest to sztandarowy produkt plantacji założonej przez naszego rodaka Jana (Juana) Szychowskiego. Jedenastoletni Szychowski wraz z rodziną znalazł się w grupie polskich emigrantów, którzy w 1900 r. przybyli do prowincji Misiones w Argentynie. Tam po kilkunastu latach ożenił się i założył warsztat kowalski, a w wolnym czasie hobbystycznie konstruował maszyny różnego pomysłu. Jednym z jego wynalazków była maszyna do cięcia liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, dzięki której założył przedsiębiorstwo produkujące yerba mate Amanda. Przedsiębiorczy Polak zasłynął ponadto budową tamy i kanału na pobliskiej rzece, czym umożliwił dynamiczny rozwój lokalnej gospodarki, a także poprowadzeniem sieci telefonicznej. Został odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi przez rząd II Rzeczpospolitej, a po wojnie otrzymał honorowe członkostwo w National Geographic Society.
Yerba Mate Amanda Elaborada jest więc napojem, którego każdy polski mateista powinien przynajmniej raz spróbować.
Sam napar charakteryzuje się subtelnym smakiem i delikatnym aromatem, dzięki czemu można go śmiało polecić zarówno doświadczonym mateistom, jak i osobom rozpoczynającym przygodę z tym napojem.
Składniki: Yerba Mate (Ilex Paraguariensis) 100%
Sposób parzenia w skrócie:
- umieścić bombillę w naczyniu,
- nasypać suszu uzupełniając je od 1/3 do 2/3 pojemności,
- zalać wodą o temp. 75-85 stopni C.
- Nie należy mieszać bombillą.
- Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy
Najlepiej spożyć przed:/ nr partii produkcyjnej znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.