ROZMNOŻENIOWA
BULWA YACON
ODMIANY " NEW ZELAND"
CENA DOTYCZY 1 BULWKI YACON
WYCINKA/ KAWAŁKA Z CAŁEGO KORZENIA
Przy zakupie każdych 10 SZTUK, dodatkowa 1 gratis.
SPRZEDAJE BULWY JAKO PRODUKT KOLEKCJONERSKI
Ziemniak ten wytwarza 2 rodzaje bulw. Pod powierzchnią przy głównej łodydze znajdują się bulwy z których wyrasta kolejne pokolenie Yacon. Głębiej w ziemi znajdują się bulwy gromadzące energię- bulwy jadalne.
Na innej mojej akcji znajdują się bulwy jadalne Yacon.
Ziemniak Yacon jest wysoce energetycznym przysmakiem Inków z dość bogatą historią. Na uwagę zasługuje jego łączenie (szczególnie w niektórych częściach Peru) z rytuałami religijnymi i kulturowymi. Ameryka Południowa słynie z Yacona już od setek lat, natomiast jego pochodzenie uściśla region Andów.
Roślina potrafi osiągnąć bardzo dużą wysokość oscylującą w granicach nawet 2 metrów!
Najważniejszą i wysoce pożądaną częścią rośliny Yacon są podłużne bulwy wyglądem przypominające ziemniaki. Pojedyncza roślina ziemniaka Yacon posiada średnio 10-15 takich bulw, które potrafią osiągać zadziwiająco duże rozmiary. Waga jednej wahająca się w granicach 300-500 gramów jest standardem, ponieważ największe z nich potrafią przybrać masę znacznie przekraczającą 1 kg! Charakteryzują się wysoką kruchością, soczystością oraz wyjątkowo słodkim smakiem. Ostatecznych zbiorów należy dokonywać ostrożnie, aby nie uszkodzić wartościowych bulw. Niezwykłą słodycz nadaje ziemniakowi zawartość aż 67% fruktooligosacharydów (FOS). Co bardzo ciekawe ten rodzaj cukrów (FOS) nie jest wchłaniany przez nasz organizm, natomiast działa jako probiotyk dla przyjaznych bakterii w jelicie grubym.
Smak Yacona przypomina jabłko pomieszane z arbuzem, dlatego też w niektórych kulturach nazywany jest on „jabłkiem ziemi”. Opisana mieszanka smakowa potrafi wprowadzić niektóre osoby w stan pozytywnej euforii podczas „surowego posiłku”. ( bezpośrednio po wykopaniu smak porównywalny z mieszanka jabłka i rzepy w moim odczuciu ale po miesiącu leżakowania i dłużej staje się coraz słodszy)
Najbardziej odróżniającą cechą ziemniaka Yacon od pozostałych odmian ziemniaków jest to, że z powodzeniem można go spożywać na surowo! To właśnie ta cecha plasuje Yacona w kręgu wysoce energetycznych „batonów”. Aby przygotować roślinę do spożycia należy ją jedynie wyrwać z ziemi. Oczywiście ziemniak jak najbardziej spożywany jest również w formie smażonej, gotowanej jak i suszonej. Osoby będące miłośnikami soków, dżemów oraz syropów z powodzeniem mogą użyć słodkich bulw wykonując zapasy na zimę do swojej spiżarni.
(trzeba na początku sprawdzić reakcje organizmu na Yacon, może przyśpieszyć perystaltykę jelit lub wywołać inna reakcje gdyż jest nieznany naszemu żołądkowi :)
Oprócz wyjątkowo słodkich walorów smakowych Yacon posiada w swoim arsenale aż 20 różnych cennych aminokwasów! Odnosząc się do minerałów natomiast są to kolejno: magnez, potas (ponad 200 mg/100 g), fosfor, wapń jak również pożądany jak i niezbędny dla naszego organizmu błonnik.
Szczególnie pożądaną rośliną ziemniak Yacon okazuje się dla witarian ze względu na surowe spożywanie bulw jak również wyjątkowe walory odżywcze łodyg i liści. Roślina posiada wyjątkowo duże, długie, ciemnozielone liście oraz przepiękne kwiaty złożone z żółtych płatków. Owocowy szejk z dodatkiem liści tego ziemniaka wzbogaci pokarm o dodatkową dawkę protein, których liście ziemniaka zawierają w ilości od 11% do ponad 20%. Co więcej ze względu na rozmiar liści wystarczy 2-3 sztuki do zakolorowania szejka na prawdziwie intensywnie ciemnozielony kolor. Zawierają one również stosunkowo mało wody natomiast dużo błonnika, gdzie obie te wartości oscylują w granicach 10%. Liście tej rośliny są bogate również w wapń oraz fosfor, gdzie w przypadku pierwszego wartość oscyluje w granicach prawie 2000 mg/100 g natomiast drugiego 550 mg/100 g.
Do kolejnych argumentów przemawiających na korzyść dołączenia Yacona do swojego menu w prowadzonej diecie należy oczywiście walka z wolnymi rodnikami. Ponadto spowalnia procesy starzenia się organizmu, jak również działa zapobiegawczo w stosunku do nowotworów oraz miażdżycy. Zaobserwowano, że wysoki u wielu osób poziom cholesterolu ulega obniżeniu na diecie po wprowadzeniu do niej posiłków skomponowanych po części właśnie z ziemniaka Yacon. Podobna sytuacja zostanie zaobserwowana w stosunku do nadciśnienia tętniczego, które potrafi zostać obniżone średnio o 5-10%, co przy obecnym jego poziomie w społeczeństwie stanowi wysoce korzystny rezultat.
Posiadam kilka odmian tej rośliny. Różnią sie od siebie kolorem bulw jak i samych krzaków .
Otrzymane bulwki należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu w lekko wilgotnej ziemi. Na wiosnę można je wysadzić bezpośrednio do gruntu po przejściu wiosennych przymrozków lub w domu/ tunelu zrobić sadzonki.
Bulwy powinny być przykryte około 5 cm ziemią przy sadzeniu.
Odstępy 0,5m-1 m od krzaka do krzaka yacon.
warto poczytac o Yaconie na tych stronach:
http://www.nastrojowyogrod.pl/2010/11/jak-uprawiac-yacon/