YACON / Smallanthus sonchifolius
CENA DOTYCZY 2 BULWEK ROZMNOŻENIOWYCH YACON "MORADO"
(PRZYKŁADOWĄ BULWKE I JEJ ROZMIAR WIDAĆ NA ZDJECIU Z REKĄ )
UPRAWIAM KILKA ODMIAN YACONA POZOSTAŁE ODMIANY NA INNCYH AUKCJACH
PRZY ZAKUPIE 10X (20 BULWEK) DODATKOWE 2 SZTUKI GRATIS !!!!!!
CENA DOTYCZY 2 BULWEK ROZMNOŻENIOWYCH YACON
BULWY ROZMNOŻENIOWE NAJLEPEIJ PRZECHOWYWAĆ W WILGOTNEJ ZIEMI TAKIEJ JAK STOSUJE SIE DO ROZSAD. NASTEPNIE UMIEŚCIC W DOSC CHŁODNYM MIEJSU AZ DO WIOSNY.
-WIOSNĄ MOŻNA ROBIĆ ROZSADY - WYSADZAĆ DO GRUNTU GDY MINIE NIEBEZPIECZEŃSTWO PRZYMROZKÓW,
Ziemniak Yacon jest wysoce energetycznym przysmakiem Inków z dość bogatą historią. Na uwagę zasługuje jego łączenie (szczególnie w niektórych częściach Peru) z rytuałami religijnymi i kulturowymi. Ameryka Południowa słynie z Yacona już od setek lat, natomiast jego pochodzenie uściśla region Andów.
Roślina potrafi osiągnąć bardzo dużą wysokość oscylującą w granicach nawet 2 metrów!
Najważniejszą i wysoce pożądaną częścią rośliny Yacon są podłużne bulwy. Pojedyncza roślina ziemniaka Yacon posiada średnio kilka takich bulw, które potrafią osiągać zadziwiająco duże rozmiary. Waga jednej wahająca się w granicach 300-500 gramów jest standardem, ponieważ największe z nich potrafią przybrać masę znacznie przekraczającą 1 kg! Charakteryzują się wysoką kruchością, soczystością oraz wyjątkowo słodkim smakiem. Ostatecznych zbiorów należy dokonywać ostrożnie, aby nie uszkodzić wartościowych bulw. Niezwykłą słodycz nadaje ziemniakowi zawartość aż 67% fruktooligosacharydów (FOS). Co bardzo ciekawe ten rodzaj cukrów (FOS) nie jest wchłaniany przez nasz organizm, natomiast działa jako probiotyk dla przyjaznych bakterii w jelicie grubym.