Akcesoria potrzebne do parzenia yerba mate
Aby prawidłowo zaparzyć yerba mate, nie wystarczy kubek. Potrzebne jest niewielkie, pękate naczynie, zwane materko lub matero. Pierwotnie wykonywane ono było z tykwy - tropikalnej rośliny z rodziny dyniowatych. W tym momencie bardzo często naczynia produkuje się z innych materiałów, jednak do dziś na materko zwyczajowo mówi się "tykwa", niezależnie od materiału, z którego zostało wykonane. Drugim elementem potrzebnym do prawidłowego przygotowania jest bombilla - rurka, najczęściej metalowa, z jednej strony zakończona ustnikiem, z drugiej zaś sitkiem, które nie pozwala fusom dostać się do tej osobliwej słomki. Koszt zestawu waha się od kilkunastu do kilkuset złotych w zależności od materiału i sposobu wykonania.
SKŁAD ZESTAWU; TYKWA (KUBEK) NATURALNA ORAZ METALOWA SŁOMKA
STAN NOWE- JAK NA ZDJĘCIU OBOK
IW