KETOFIX z kokosa i kakaowca 300 g: wysokoenergetyczna przekąska w proszku na poprawę odporności
Mieszanka zmielonego kriogenicznie (w temperaturze -60°C) wysuszonego miąższu kokosa oraz całych ziaren kakaowca, dosładzana niewielką ilością cukru kokosowego.
Ten wyśmienity w smaku, sycący proszek najlepiej jest spożywać łyżeczką i popijać nieosłodzoną zieloną lub czarną herbatą.
Jedna porcja 50 g (ok. 10-12 łyżeczek) posiada wartość energetyczną 334 kcal, tj. 12% więcej niż baton Bounty, ale KETOFIX zawiera aż 3-krotnie więcej kokosa i 5-krotnie więcej kakaowca. Taką kompozycję składników można uzyskać tylko w formie proszku, pozbawionego jakichkolwiek dodatków chemicznych i konserwantów.
Ważne: KETOFIX powinien być przechowywany w temperaturze niższej niż 18°C! W wyższych temperaturach, a szczególnie powyżej 25°C, może nastąpić naturalne wytapianie się zawartego w KETOFIXie oleju kokosowego i masła kakaowego. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na właściwości i smak produktu.
Składniki: zmielony kriogenicznie miąższ kokosa 58 g, zmielone całe (z łuskami) ziarno kakaowca 34 g, cukier kokosowy 8 g.
Naturalna, wysokotłuszczowa żywność o skutecznym działaniu przeciwwirusowym - wg badań opublikowanych w listopadzie 2019 r. i styczniu 2020 r.
W Internecie można zapoznać się z dziesiątkami rankingów naturalnych produktów spożywczych wykazujących silne działanie antywirusowe na organizm ludzki. Obok ziół pojawiają w nich naziemne części roślin: łodygi, liście, kwiatostany i owoce, a także ich korzenie, kłącza, kora i nasiona. Najczęściej wymieniane są: oregano, szałwia, kora cynamonowca, czarny bez, owocnie (nie tylko azjatyckich) grzybów leczniczych, a także wzmacniające florę bakteryjną jelit produkty fermentacji, takie jak ocet jabłkowy czy jogurt naturalny. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się przy tym czosnek, imbir i witamina C, których ceny w ciągu dwóch ostatnich miesięcy wzrosły nawet kilkukrotnie.
Owe wyróżniane produkty roślinne posiadają z reguły silne właściwości antyoksydacyjne, bakteriobójcze i antywirusowe, przy czym ich prozdrowotne działanie staje się odczuwalne po stosunkowo długich i systematycznych kuracjach. Z natury rzeczy nie są one w stanie spowodować efektu szybkiego wzrostu odporności na zakażenia wirusowe w sytuacji, gdy musimy wyjść do sklepu, pracy, urzędu, czy też skorzystać ze środków komunikacji publicznej.
Znacznie lepszą ochroną i obroną przed zakażeniem „na już” wydaje się być zwiększenie produkcji śluzu w rejonie górnych dróg oddechowych, następujące natychmiast po spożyciu specjalnie skomponowanego, wysokotłuszczowego posiłku.
Skąd ten pomysł?
Otóż okazuje się, że to właśnie śluz, aktywowany w płucach przez zasiedlające ich błonę śluzową komórki odpornościowe – limfocyty podgrupy T γδ –, stanowi naturalną barierę wychwytującą wirusy i większość patogenów atakujących nas każdego dnia. Nie trzeba chyba dodawać, że sięgnięcie do źródła problemu, czyli do mechanizmów naturalnej, wrodzonej obrony immunologicznej organizmu i ich wzmocnienie – będzie o wiele skuteczniejsze, niż np. stosowanie masek ochronnych.
W listopadzie 2019 r., czyli zaledwie miesiąc przed wykryciem i światową inwazją koronawirusa powodującego chorobę COVID-19, zespół naukowców z renomowanej Yale School of Medicine w New Haven, USA, opublikował wyniki badań prowadzonych nad kwestią wpływu, jaki wywiera działanie odżywiania ketogenicznego na myszy zarażone wirusem grypy typu A (IAV, Influenza A Virus). Badania te wykazały, że myszy karmione niskowęglowodanową i wysokotluszczową dietą ketogeniczną były w większym stopniu zdolne do zwalczenia wirusa grypy niż myszy karmione pokarmem bogatym w węglowodany. Link oraz skrót i tłumaczenie publikacji z 18. listopada 2019 r. zamieszczonej na stronie GEN (Genetic Engineering & Biotechnology News) podajemy w załączniku 1.
Według naukowców z Yale dieta ketogeniczna aktywuje w płucach limfocyty podgrupy T γδ, tj. komórki odpornościowe uruchamiające odpowiedź układu immunologicznego na wirus grypy (tzw. odpowiedź przeciwzakaźną). Odpowiedź ta polega na zwiększaniu produkcji śluzu przez komórki błon śluzowych dróg oddechowych, które potrafią skutecznie uwięzić wirusa.
Odkrycia naukowców sugerują ponadto, że limfocyty T γδ poprawiają funkcję bariery w płucach (poprzez modyfikację różnicowania i funkcji komórek nabłonka dróg oddechowych), zwiększając w ten sposób odporność przeciwwirusową.
Zapewne zaraz usłyszymy, że rezultatów badań przeprowadzonych na myszach zakażonych wirusem grypy IAV nie wolno przekładać na organizm ludzki oraz tak dziś palący problem koronawirusa. To prawda, ale można się jednak pokusić o stwierdzenie, że konsekwentne prowadzenie diety ketogenicznej – w każdej jej formie - może stanowić bardzo skuteczny sposób na szybkie wzmocnienie naturalnej odporności organizmu, w tym także ludzkiego.
Podczas stosowania niskokalorycznej diety ketogenicznej START KETOSIS już w 2-3 dniu organizm ludzki „wchodzi” w metaboliczny stan ketozy, w którym wątroba wytwarza ze spożywanych zdrowych tłuszczów i z rozkładu własnej tkanki tłuszczowej ciała ketonowe, przejmujące stopniowo miejsce i funkcję glukozy, jaką pełni ona w krwiobiegu.
Po wejściu w stan ketozy należy kontynuować pełnokaloryczną dietę ketogeniczną przez kilka tygodni; produkty ketogeniczne o wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów (głównie tłuszczów MCT z kokosa) można sobie łatwo dobrać z zestawień prezentowanych na dziesiątkach stron internetowych, poświęconych żywieniu ketogenicznemu. Wśród nich najbardziej prozdrowotne działanie, w tym niezwykle skuteczne działanie przeciwwirusowe, wykazują: zmielony kriogenicznie (w temperaturze -60 st. C) wysokotłuszczowy miąższ kokosa oraz całe ziarna kakaowca.
Popularny i ceniony w środowisku miłośników naturalnej, „zielonej medycyny” portal GreenMedInfo.com, nawiązujący m. in. do najlepszych tradycji starożytnych systemów leczniczych, opublikował w 2018 roku ważny artykuł, poświęcony antywirusowemu działaniu ziaren kakaowca i ich wspomagającej roli w procesie aktywacji komórek NK (Natural Killers), uznawanych przez naukę za główny wskaźnik naturalnej odporności organizmu. Otóż zdaniem naukowców zwiększenie przeżywalności myszy zarażonych wirusem grypy i karmionych wysokotłuszczowym kakao, może być spowodowane eliminacją komórek zainfekowanych wirusem grypy już w jej wczesnych stadiach. Opracowanie sugeruje, że bezpośrednio po spożyciu kakao jego uzdrawiające związki polifenolowe obecne są w jamie ustnej, przełyku i przewodzie pokarmowym w stężeniach hamujących infekcję, szczególnie w tych obszarach. Ponadto ich działanie jest nie tylko natychmiastowe, ale także utrzymuje się przez pewien czas po spożyciu kakao i obejmuje precyzyjnie miejsca, w których prawdopodobnie może dojść do zakażenia wirusowego.
Inny sposób działania wykazują tzw. średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) zawarte w miąższu kokosa. Tłuszcze MCT są – w odróżnieniu od pozostałych tłuszczów spożywczych – metabolizowane nie w jelicie, lecz w wątrobie, która przetwarza je natychmiast do postaci ciał ketonowych; ciała ketonowe pojawiają się w krwiobiegu obok glukozy już kilkadziesiąt minut po ich spożyciu. Jest całkiem prawdopodobne, że wytworzone ciała ketonowe są w stanie aktywować już na tym etapie komórki odpornościowe limfocyty podgrupy T γδ.
W celu ilustracji unikalnej aktywności przeciwwirusowej kokosa wybraliśmy niezwykle kompleksowe opracowanie, opublikowane 31.01.2020 r. w czasopiśmie Integrated Chemists of the Phillipines pod znamiennym tytułem: „Potencjał oleju kokosowego i jego pochodnych jako skutecznych i bezpiecznych środków antywirusowych przeciwko nowemu koronawirusowi COVID-19”. W tym wspólnym opracowaniu filipińsko-amerykańskim przedstawiono udowodnione na przykładzie innych typów wirusów (w tym także HIV) antywirusowe działanie wchodzących w skład miąższu kokosa kwasów tłuszczowych MCT: laurynowego (C-12) i kaprylowego (C-8).
Jak wiadomo, kwas laurynowy w większych ilościach występuje jedynie w miąższu kokosa i w mleku matek karmiących i posiada niezwykle kompleksowe, silne własności uodparniające nowonarodzone dzieci na działanie wszelkich patogenów w ich pierwszych miesiącach życia.
W opracowaniu wyszczególniono trzy mechanizmy wyjaśniające działanie przeciwwirusowe kwasu laurynowego, a konkretnie zawartej w nim monolauryny (monoglicerydu kwasu laurynowego), pochodzącej z przekształcenia kwasu laurynowego w naszym organizmie. Pierwszy mechanizm polega na doprowadzaniu do rozpadu otoczki wirusa, drugi na hamowaniu etapu późnego dojrzewania wirusa w jego cyklu replikacji, natomiast trzeci to mechanizm zapobiegania wiązaniu się białek wirusa z błonami komórkowymi organizmu gospodarza.
Reasumując: stosując cyklicznie niskokaloryczną dietę ketogeniczną oraz żywienie ketogeniczne, wytwarzamy więcej śluzu chroniącego nasz organizm przed infekcjami górnych dróg oddechowych. Ziarno kakaowca, oprócz aktywacji systemu odpornościowego, chroni nas dodatkowo przed infekcjami gardła oraz przewodu pokarmowego, natomiast obecna w miąższu kokosa, wytwarzana z kwasu laurynowego monolauryna może skutecznie likwidować wirusy, którym - pomimo pierwszej bariery – uda się przeniknąć do dalszych systemów organizmu. KETOFIX kokosowo-kakaowcowy w formie proszku powstałego ze zmielonych kriogenicznie wysokotłuszczowych wiórków kokosowych i całych ziaren kakaowca jest być może najzdrowszym wysokokalorycznym posiłkiem, jaki należy spożywać przed wyjściem z domu w czasie epidemii koronawirusa. I choć nie ma jak dotąd żadnym naukowych dowodów na skuteczność działania mieszanki kokosowo-kakaowcowej przeciwko koronawirusowi, to z drugiej strony brak jest także jakichkolwiek przeciwwskazań do spożywania mielonego kokosa i kakaowca, zawierających najwyższe dawki leczniczych tłuszczów roślinnych i związków polifenolowych. Brak jest także przeciwwskazań do spożywania KETOFIXU w czasie, gdy się nie jest w stanie ketozy.