Wyśmienity ser Feta 400gr
5200040081181
FETA – bałkański ser. Tradycyjnie, zbliżone wyroby powstają w Grecji, Albanii, Bułgarii, przy czym od 14 października 2002 nazwa "feta" jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji.
Ser Feta jest produkowany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (to drugie stanowi maksymalnie 30% mieszanki) lub tylko z mleka owczego.
Niedozwolone jest używanie środków konserwujących lub koloryzujących, okres dojrzewania wynosić musi co najmniej 3 miesiące, szczegółowe wymogi technologii i kwalifikacje personelu zostały w Grecji prawnie unormowane i podlegają częstej kontroli. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40%. Jest serem kruchym, dobrze topiącym się w wysokiej temperaturze. Feta jest serem bardzo chętnie podrabianym. Według danych greckiego Ministerstwa Rolnictwa światowy rynek sprzedaży sera Feta osiąga 400-500 tysięcy ton, podczas gdy Grecja eksportowała go w roku 2003 jedynie 89 tysięcy ton.
Przepis do wykorzystania:
Sałatka grecka (wiejska)
„χωριάτικη σαλάτα”
Składniki:
- dojrzałe soczyste pomidory pokrojone w ósemki,
- świeży ogórek ( może być ze skórką) pokrojony w półksiężyce,
- czerwona cebula pokrojona w cienkie krążki,
- zielona papryka też pokrojona w cienkie krążki
- czarne duże oliwki .
Wszystkie składniki (w dowolnej ilości) ułożyć na półmisku, na wierzch położyć gruby plaster sera feta , posypać suszonym oregano, posolić, polać oliwą.
Opcjonalnie polać greckim octem winnym lub sokiem z cytryny.
Smacznego!
Klienci wyszukali produkt wg słów kluczowych:
ser feta,
feta,
grecki ser feta,
feta Vasilitsa,
grecki ser.
SF-20