Wysłodki buraczane niemelasowane są materiałem paszowym pochodzenia roślinnego uzyskiwanym przy produkcji cukru z buraków cukrowych. Mają zastosowanie w żywieniu bydła, trzody, koni oraz do sporządzania mieszanek paszowych. Charakteryzują się dużą zawartością pektyn powodujących fermentację w żwaczu. Białko jest rozkładane w żwaczu w umiarkowanym stopniu, a jego skład aminokwasowy jest wartościowy pokarmowo. Wysłodki są źródłem wysoko strawnego włókna. Poprawiają bilans energetyczny w żwaczu oraz pozytywnie wpływają na zawartość białka w mleku i wydajność mleczną krów
Korzyści wysłodek buraczanych:
- Wspierają zdrowie przewodu pokarmowego.
- Zwiększają zawartość białka i tłuszczu w mleku.
- Poprawiają metabolizm zwierząt i przyczyniają się do lepszej reprodukcji.
- Mają korzystny wpływ na dietę krowy, minimalizując deficyt energii.
Skład:
- Wilgotność: max 13%
- Cukier całkowity: 17-20%
- Białko ogólne: średnio 11,4%
- NEL MJ/kg s.m: średnio 7,31