Wydruk na papierze cukrowym:
- rozmiar: wysokość 14 cm,
- ilość: 1 sztuka,
Informacje ogólne:
- dekoracja jest całkowicie jadalna,
- wydruk do samodzielnego wycięcia,
- składniki: skrobie modyfikowane (E1412, E1422), maltodekstryna, cukier, gliceryna (E422), glukoza, woda, olej kokosowy, , środek żelujący: guma celulozowa (E460i, E466), guma arabska, emulgatory: (E471, E492, E435), aromat: wanilina, regulator kwasowości: E330, środek konserwujący: E202,
- kolorystyka wydruku może nieznacznie różnić się od projektu graficznego,
- przechowywanie: suche, ciemne miejsce, szczelnie zamknięty woreczek strunowy (wydruk pozostawiony na powietrzu szybko wyschnie i się pokruszy),
- termin ważności: min. 6 miesięcy.
Informacje dodatkowe:
- wydruk cukrowy jest elastyczny, łatwo się kroi i docina,
- dekoracja idealna do ozdabiania tortu obłożonego masą cukrową, marcepanem, kremem maślanym czy ganache ( nie sprawdza się w kontakcie ze śmietaną czy galaretką).
Wydruk cukrowy można umieścić płasko na torcie, przykleić do boku bądź wykonać sztywną dekorację stojącą (topper). Do wykonania toppera należy dokupić dodatkowo masę cukrową do podklejania (masa do figurek SARACINO 250g dostępna jest na naszych aukcjach).
Jak zrobić topper z wydrukiem cukrowym?
- papier cukrowy należy przyciąć do kształtu postaci przy pomocy nożyczek lub skalpela,
- wyciętą postać należy odkleić z plastikowego podkładu i nakleić na rozwałkowaną wcześniej masę cukrową (masę należy posmarować wodą lub klejem jadalnym), lekko docisnąć,
- dociąć masę do kształtu naklejonej postaci, wbić w masę (grubość masy ok 5 -7 mm) patyczek do szaszłyków (jeśli wydruk ma być użyty jako topper na górze tortu),
- pozostawić do całkowitego wyschnięcia,
- udekorować tort.