Wyciskarka wolnoobrotowa dwuślimakowa Angel 5500
Angel jest pierwszą wyciskarką w całości wykonaną ze stali nierdzewnej, wykorzystującą dwuślimakową technologię wyciskania soku. Nie na darmo nosi miano Rolls Royce'a wśród wyciskarek. Ten wyjątkowy model jest najbardziej wydajną wyciskarką ze wszystkich do tej pory wyprodukowanych - potrafi wycisnąć maksymalną ilość soku z owoców i warzyw wraz z zawartymi w nich składnikami odżywczymi i enzymami, pozostawiając niemalże suchy miąższ.
Wyciskarka ta jest szczególnie polecana do wszelkich leczniczych diet i terapii sokowych (szczególnie terapii dr Gersona). Jej wydajność porównywalna jest nawet do legendarnej prasy Norwalk.
Wychodząc naprzeciw naszym Klientom do każdej wyciskarki Angel dodajemy w prezencie:
- dopasowany do wyciskarki dzban na sok o pojemności 1litra, wykonany z grubego szkła wysokiej jakości.
- 2szt. zapasowych, silikonowych uszczelek korpusu.
W naszej ofercie znajdziesz trzy modele wyciskarek Angel – 5500, 7500 oraz najnowszy 8500s, a także akcesoria dodatkowe (m.in. sito do wyciskania ananasów i cytrusów).
Spefikacja
W zestawie: wyciskarka Angel 5500, korpus z sitem standardowym, plastikowe naczynie na sok, plastikowe naczynie na odpady, drewniany popychacz, szczotka do sita, skrobak do sita, instrukcja obsługi w j.polskim.
W prezencie: szklany dzban na sok, 2 sztuki zapasowych uszczelek silikonowych, gratis do wyboru.
Kolor: stal nierdzewna
Technologia: dwuślimakowa
Prędkość: 82 obr./min.
Tempo wyciskania soku: 1 litr / 4-5 minut
Limit czasu pracy ciągłej: max 30 minut
Moc: 180 W
Wymiary: 26,3 x 48,8 x 19,4 cm
Waga: 9,4 kg
Zastosowanie: tylko do użytku domowego
Instrukcja obsługi: w języku polskim
Wielkość otworu wsadowego: 4,3 cm
Kraj produkcji: Korea Południowa
Napięcie: 220 - 230V (zgodne z polskim standardem)
Czym się wyróżnia wyciskarka Angel 7500:
Angel 5500 jest najstarszym modelem z serii wyciskarek Angel (Angelia). W związku z tym, posiada jedynie ręczne sterowanie biegiem wstecznym (nie ma inteligentnego sensora, spotykanego Angel 7500 i 8500S, który uruchamiałby go automatycznie w momencie przeładowania wyciskarki) .Gdy użytkownik włoży zbyt dużą porcję surowca i dojdzie do zablokowania wałków użytkownik musi uruchomić bieg wsteczny ręcznie, dotykowym przyciskiem na panelu sterowania.
W modelu 5500 podobnie jak w Angel 7500 zastosowano najpopularniejszy rodzaj stali (typu 304). Jest to stal stosowana powszechnie i na szeroką skalę m.in. do wyrobu sprzętów AGD, naczyń i garnków, noży, narzędzi chirurgicznych itp. Wykazuje bardzo dobrą odporność na korozję, działanie kwasów, soli czy wysokich temperatur.
Co jednak najważniejsze jest to stal całkowicie neutralna biologicznie, nie wchodzi w reakcje z innymi substancjami, nie powoduje reakcji alergicznych. Badania naukowe wykazały, że stal ta nie wydziela żadnych szkodliwych substancji i nie niszczy żadnych składników odżywczych.
Wyciskarka Angel (Angelia) wyciska sok zachowując enzymy, witaminy i składniki mineralne zawarte w owocach i warzywach w nienaruszonej, aktywnej formie, dzięki czemu posiada on bardzo duże własności odżywcze i lecznicze. Co więcej, jest on łatwo przyswajalny i lekkostrawny, ponieważ nie zawiera włókna. W trakcie procesu wyciskania soku wraz z miąższem usuwane są też szkodliwe metale ciężkie i środki chemiczne stosowane w rolnictwie , które znajdowały się w skórce wyciskanych warzyw czy owoców.
Technologia wyciskania w wyciskarce Angel (Angelia) polega na rozdrabnianiu i bardzo dokładnym miażdżeniu surowca – w efekcie czego cały sok zawarty w komórkach miąższu warzyw i owoców zostaje wyciśnięty i odfiltrowany przez sito o bardzo drobnych mikrootworach.
Angel nie posiada żadnych ostrzy – miażdżenie surowca odbywa się za pomocą dwóch mocnych, stalowych wałków ślimakowych o długości aż 22cm. Następnie wyciśnięty sok zostaje precyzyjnie wyciśnięty i odfiltrowany przez sito mikrootworkach o zróżnicowanej wielkości od większych, aż po bardzo drobne.
Proces wyciskania przebiega w trzech etapach– dzięki opatentowanej konstrukcji wałków ślimakowych i sita - co zapewnia większą wydajność i więcej substancji odżywczych w wyciśniętym soku. Pierwszy etap polega na kruszeniu i miażdżeniu surowca z wykorzystaniem maksymalnej siły przez dwa bliźniacze wałki ślimakowe. W fazie 2 z surowca pod wpływem wysokiego ciśnienia wewnątrz korpusu wyciśnięte zostaje 80% całego zawartego w nim soku. W ostatnim etapie resztki soku zostają ostatecznie wyciśnięte i przefiltrowane przez najmniejsze mikrootwory sita, a praktycznie suchy miąższ usunięty zostaje do osobnego naczynia.
Dzięki wolnoobrotowemu (82 obr./min.) działaniu wyciśnięty sok nie zostaje nagrzany, ani napowietrzony, nie traci więc żadnych ważnych dla zdrowia substancji tj. witamin, minerałów i innych substancji odżywczych (które giną podczas ogrzewania).
Angel doskonale wyciska praktycznie każdy rodzaj surowca – wszystkie gatunki warzyw zarówno twarde korzeniowe, jak i liściowe, każdy rodzaj owoców, a także zioła. Angel (Angelia) doskonale radzi sobie z roślinami liściastymi, pokrzywą, mleczem czy trawą pszeniczną. Wyciska jednolity, esencjonalny sok o intensywnym kolorze i bogatym smaku. Taki sok nie rozwarstwia się, nie jest spieniony i długo zachowuje świeżość.
Producentem jest firma Angel Co., Ltd. założona w 1981 roku, od 30 lat specjalizująca się w projektowaniu i produkcji wyciskarek najbardziej zaawansowanych technologicznie. Firma ta stale pracuje nad udoskonalaniem swoich urządzeń, aby zwiększyć ich wydajność, niezawodność i możliwości. Rozwiązania zastosowane w wyciskarkach Angel (Angelia) są efektem 30 lat badań, projektów i innowacji, które czynią ją niedoścignioną w swojej klasie.
Ocena użytkowa
Wyniki testów przeprowadzonych na wyciskarce Angel (Angelia) pozytywnie nas zaskoczyły. Rzadko spotyka się tak dobre rezultaty. Testowaliśmy wyciskarkę pod kątem klasycznych produktów takich jak marchew, jabłka, pomarańcze i sałata. Wycisnęła ona sok z miąższu marchwi najlepiej ze wszystkich wyciskarek, a po wyciśnięciu jabłek miąższu praktycznie nie było. Producenci wyposażyli wyciskarkę w uszczelkę między korpusem a modułem napędowym, dzięki czemu zniknął problem wyciekania soku między ślimakiem a obudową podczas wyciskania owoców cytrusowych (problem ten występował we wcześniejszych seriach). Urządzenie wyciska praktycznie cały sok zawarty w liściach sałaty. Minusem tego procesu jest nieco utrudnione czyszczenie wałków ślimakowych i sita urządzenia. Zaleca się, aby pozostawić te części przez noc zanurzone w wodzie.
Wyciskarkę Angel (Angelia) polecana jest przede wszystkim do wszelkich diet sokowych i terapii – na przykład terapii dr Gersona, gdzie kluczowe znaczenie ma między innymi uzyskanie maksymalnej ilości soku i składników odżywczych z wyciskanego surowca.
W codziennym użytkowania wyciskarka Angel (Angelia) może nieco zniechęcać koniecznością starannego czyszczenia sita – które posiada dużą powierzchnię i bardzo drobne mikrootworki. Zarówno czyszczenie jak i składanie tej wyciskarki jest bardziej pracochłonne niż w przypadku wyciskarek jednoślimakowych. Jest to „cena” jaką ponosimy za bardzo wysoką wydajność tej wyciskarki.
Wyciskarki Angel (Angelia) niezbyt dobrze radzą sobie z wyciskaniem ananasów (i bardzo miękkich owoców). Ich mączysty miąższ łatwo zatyka bardzo drobne mikrootwory sita. Specjalnie do tego typu owoców przeznaczone jest sito o większych mikrootworach. Jest ono dostępne osobno, można je znaleźć w dziale akcesoria dodatkowe, wraz z innym wyposażeniem wyciskarki Angel.