PRZEDMIOT AUKCJI:
KOMPLETNY ZESTAW DO PRZECHOWYWANIA I PODAWANIA SIARY
Kod produktu: ODC031
Charakterystyka produktu:
- Wygodny uchwyt
- Przyjazna dla pasteryzacji
- Duża pojemność – pozwala na zamrożenie 4 litrów na płasko
- Szybkie rozmrażanie
- Zawierające najwyższej jakości podajniki rurkowe przełykowe Trusti Tuber i Flexi Tuber oraz 4 worki na siarę
- Torba posiada miejsce na 5krotne opisanie zamrażanej siary
( ilość, numer krowy,jakość, pasteryzacja)
Siara to pierwsze mleko wytwarzane przez samice ssaków zaraz po narodzeniu młodych. U bydła siara jest nazywana Colostrum bovinum. Możliwość jej picia przez cielęta decyduje o ich przeżywalności, wzroście, kondycji, zdrowiu i późniejszym wykorzystywaniu pokarmu. Brak siary po narodzeniu zwykle wpływa na złe wyniki produkcyjne w wieku dorosłym. Zawiera białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, minerały i określone rodzaje białek zwanych przeciwciałami, które zwalczają czynniki chorobotwórcze, takie jak bakterie i wirusy. Poziomy przeciwciał w siarze bydlęcej mogą być 100 razy wyższe niż poziomy w zwykłym mleku krowi mleku.
Za dobrą praktykę uważa się zamrażanie świeżo zdojonej siary o wykazanych wysokich parametrach. Będzie ona potem na wagę złota w przypadkach, gdy: krowa padnie zaraz po porodzie, siara danej matki ma zbyt niską jakość, albo gdy ocielenie odbyło się bez nadzoru i upłynął od niego zbyt długi czas.
- Siara bydlęca może być przechowywana w zamrażarce do 1,5 roku
- Temperatura mrożenia to około (-18°C).
- Pojemnik z siarą bydlęcą należy szybko odłożyć do zamrażarki (do 20 minut od wydojenia), co doprowadzi do zahamowania procesu namnażania bakterii i innych mikroorganizmów.
- Prawidłowo zamrożona i rozmrożona siara nie zmienia swoich właściwości względem siary świeżej
- Siarę najlepiej zamrażać w jak najbardziej płaskich pojemnikach - przyspiesza to mrożenie.