Worek Bag in box 3l - przeznaczony do przechowywania soków domowej roboty. Dzięki zastosowaniu odpowiedniego tworzywa można w nim również przechowywać wina.
Zalety worków bag-in-box:
- łatwość napełniania i opróżniania - nie potrzeba żadnych dodatkowych przyrządów
- długi czas przechowywania - soki z wyciskarek niepasteryzowane do kilku tygodni, syropy owocowe po zagotowaniu do roku
- świeżość nawet po otwarciu - przy opróżnianiu przez kranik do środka worka nie dostaje się powietrze - dzięki czemu zawartość nie wietrzeje oraz nie psuje się, pozwala to na korzystanie z napoju kiedy tylko mamy na to ochotę
- łatwość przechowywania
Zasady napełniania worków bag in box:
- dla soków świeżych - z wyciskarek, pras - należy podgrzać sok do temperatury 70*, następnie napełnić worek, wypuścić pozostałe powietrze i zamontować kranik
- dla syropów owocowych - po zagotowaniu ostudzić syrop do temperatury 70*, następnie napełnić worek, wypuścić pozostałe powietrze i zamontować kranik
- dla wina - przed napełnieniem worka powinno się go odkazić (winiarskim środkiem do dezynfekcji), następnie napełnić worek, wypuścić pozostałe powietrze i zamontować kranik