Jerky – mięso wołowe, które zostało oczyszczone z tłuszczu, pokrojone, a następnie ususzone, aby zapobiec zepsuciu. Suszenie to obejmuje dodanie soli w celu zapobiegnięcia rozwojowi bakterii w mięsie. Angielskie słowo jerky pochodzi od hiszpańskiego słowa charqui, które wzięło się od słowa cha’rki z języka keczua. Oznacza ono „suszone, solone mięso”. Do otrzymania tego typu wołowiny niezbędne jest, aby proces suszenia odbywał się w stosunkowo niskiej temperaturze i z odpowiednią ilością soli.
Może być przechowywana przez wiele miesięcy bez chłodzenia
Nasze kiełbaski składają się z siekanego mięsa, zamiast z mięsa tradycyjnie krojonego. Nazywa się to ground jerky.Typowa 30 gramowa porcja suszonej wołowiny zawiera 10-15 g białka, 1 g tłuszczu i 0-3 g węglowodanów.
masa netto 95 g