Wok stalowy mandaryński 33 cm
Tradycyjne, wykonane ze stali węglowej naczynie kuchni mandaryńskiej zwane Kuo. W świecie zachodnim przyjęła się pochodząca z języka kantońskiego nazwa wok.
Wok to naczynie wywodzące się z kuchni chińskiej ostatnio bardzo popularne na całym świecie. Ze względu na swój kształt pozwala na bardzo wydajną obróbkę cieplną. Smażenie na woku nazywane jest smażeniem w ruchu - efekt osiąga się bardzo szybko przy jednoczesnym mieszaniu zawartości. Z wykorzystaniem woka można smażyć, dusić, gotować czy smażyć na głębokim tłuszczu. To ostatnie z powodu kulistego kształtu naczynia pozwala na dużą oszczędność oleju. Gotowanie na tradycyjnym stalowym woku pozwala na osiągnięcie charakterystycznego smaku nazywanego "wok hei" nieosiągalnego przy wykorzystaniu innego naczynia.
Średnica: 33 cm
Materiał: stal węglowa
Uchwyt: drewno
Made in China
[4420036]