Wodorosty Algi WAKAME sałatka 50g
Glony Wakame to idealny dodatek do zup i dań duszonych kuchni wschodnioazjatyckiej a także podstawowy składnik SAŁATKI WAKAME
Wakame stanowią codzienny składnik potraw kuchni japońskiej, zwłaszcza jako jeden ze składników zupy miso oraz dodatek do makaronów ramen i sashimi. Wakame jest niskokalorycznym źródłem białka, żelaza i jodu. Jest smaczne i niezwykle proste w użyciu
Wodorosty Wakame, podobnie jak kombu, powodują zmiękczenie włókien żywności z jaką są gotowane i przygotowywane. Wystarczy namoczyć, pokroić na kawałki o odpowiedniej wielkości i dodać do potrawy. Są szczególnie pyszne smażone z cebulą lub podawane z blanszowanymi warzywami. Smakują idealnie dodane do ryb smażonych pieczonych w folii. Tworzą również pyszną kompozycję, kiedy dodamy je do sałatki z ogórkami lub owocami cytrusowymi z sosem octowym.
Wartości odżywcze w 100g produktu
· wartość energetyczna 1165kj/278kcal,
· tłuszcze 1,6g (w tym nasycone 0,03g),
· węglowodany 48,3g (w tym cukry 0g),
· białko 17,6g, sól 7,1g.