Woda różana 500ml Chtoura
Składniki: woda, esencja różana
Wyprodukowano w Libanie
Przykładowe zastosowania wody różanej:
- Delikatne perfumy - woda różana pachnie dokładnie tak samo jak świeże płatki. W dni, w których podróżujesz lub nie chcesz mieć na sobie zbyt dużej ilości perfum, woda różana jest idealnym rozwiązaniem.
- Tonik do twarzy - woda różana jako ważny składnik wielu preparatów do pielęgnacji skóry prawdopodobnie znajduje się w Twoich tonikach, kremach i balsamach. Jej właściwości przeciwzapalne sprawiają, że działa kojąco na suchą skórę. W Maroku często miesza się ją z olejem arganowym i używa jako domowego płynu do demakijażu. Do łyżki destylowanej wody dodaj łyżkę wody różanej i uzyskaj zmiękczający tonik.
- Płukanie włosów - innym sposobem, w jaki można stosować wodę różaną, jest używanie jej jako płukanki do włosów (2 łyżki na 1 szklankę wody). Po szamponie i odżywce włosy należy starannie spłukać, a następnie uzupełnić mieszaniną wody różanej. Jest doskonała dla skóry i pozostawia bardzo delikatny zapach.
- Zabiegi na ciało - różnorodne korzyści wody różanej dla pielęgnacji skóry czynią ją interesującym dodatkiem do domowych zabiegów na ciało. Możesz zmieszać wodę różaną z codziennym kremem do ciała, dodać ją do peelingu lub bezpośrednio do wody do kąpieli. Różana pachnąca kąpiel pod koniec długiego dnia jest najlepszym antidotum na stres.
- Pachnąca pościel - przepis na słodkie sny i wiele więcej! Dodaj 3 łyżki wody różanej na każde 1/2 szklanki wody i wlej do butelki z rozpylaczem. Przed pójściem do łóżka lekko spryskaj pościel pachnącą wodą.
- Jogurt i desery mleczne - niemal wszystkie produkty na bazie mleka idealnie łączą się z różą: śmietana, jogurt, świeży ser. Dodaj odrobinę wody różanej do pannacotty lub puddingu ryżowego. Uważaj, aby nie dodać zbyt wiele, ponieważ smak róży może być bardzo silny. Interesującym przepisem jest również indyjski mus jogurtowy z różą i szafranem.
- Lemoniada i herbata - ponieważ róża i cytryna mają pewne wspólne składniki smakowe, naturalne jest ich zmieszanie. Zacznij od dodania łyżeczki wody różanej do swojej ulubionej lemoniady. Również łyżeczka wody różanej dodana do herbaty nada jej wspaniałego smaku i aromatu.
- Ciasta i ciasteczka - stare rosyjskie przepisy na ciasto często zawierają wodę różaną jako jeden z opcjonalnych aromatów, wraz z wanilią, kardamonem, skórką z cytryny i koniakiem. Dodane do ciasta lub ciasta na ciasteczka maślane, woda różana nie sprawi, że będą smakować jak perfumy, ale nada im więcej głębi i złożoności. Łyżka wody na każdą filiżankę mąki jest optymalną ilością.
- Owoce jagodowe i sałatki owocowe - maliny, truskawki, a nawet jabłka dobrze komponują się z aromatem róży. Latem podawaj maliny z dodatkiem wody różanej, cukru i szczypty tymianku.
- Migdały i pistacje - jeśli przygotowujesz danie, w którym będziesz używać migdałów lub pistacji, możesz mieć pewność, że woda różana będzie pasować idealnie. Mleczna słodycz tych orzechów wspaniale miesza się z aromatem róży. Większość tradycyjnych słodyczy indyjskich i bliskowschodnich zazwyczaj polega na tym połączeniu smaku - klasyka!