Ciasto wielkanocne Calssica Colomba - oryginalne włoskie ciasto, zapakowane w ładne pudełko prezentowe
Każdego roku z niecierpliwością oczekujemy powrotu la colomba di Pasqua, czyli gołębicy wielkanocnej. We Włoszech to rzemieślnicze ciasto jest słodkim znakiem wiosny.
Wielkanocny odpowiednik bożonarodzeniowego panettone i pandoro, bogata i puszysta colomba jest tradycyjnie wytwarzana z wysokiej jakości mąki, świeżych jajek, cukru, masła i naturalnych drożdży.
Po wyrośnięciu przez co najmniej 30 godzin ciasto jest następnie pieczone w kultowy kształt gołębia, a na koniec posypane cukrem perłowym i migdałami.
Brzmi skomplikowanie? To jest! Podobnie jak panettone, colomba jest jednym z nielicznych wyjątków w kuchni włoskiej; nawet najbardziej tradycyjna nonna kupi colombę w sklepie, zamiast zrobić ją sama.
Doświadczeni piekarze stają na wysokości zadania, często dodając własne akcenty, umieszczając w cieście regionalne składniki – od orzechów laskowych IGP w Piemoncie po wiśnie Amarena w regionie Emilia-Romania
Kraj produkcji: Włochy
Waga: 900 g
Ręcznie zawijane włoskie ciasto to doskonały deser na Święta Wielkanocne lub inną wyjątkową okazję.
Ciasta Fiasconaro Colomba powstają w powolnym, trzydniowym okresie, na wyłącznie naturalnym zakwasie na zakwasie. Ten puszysty, pachnący włoski deser ma tradycyjny kształt gołębicy, aby zaprowadzić spokój i uczcić wiosnę.
Idealne do kawy
Podawaj to wielkanocne ciasto colomba w temperaturze pokojowej z filiżanką świeżo zaparzonego espresso.
Możesz też podgrzać wielkanocne ciasto gołąbkowe w piekarniku, a następnie posypać lodami, bitą śmietaną, cukrem pudrem lub jeszcze większą ilością kandyzowanych owoców.
Ale... dlaczego gołąb? Dobre pytanie.
To tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne ma wyjątkowy kształt gołębicy.
Ciasta Fiasconaro Colomba powstają w powolnym, trzydniowym okresie, na wyłącznie naturalnym zakwasie na zakwasie. Ten puszysty, pachnący włoski deser ma tradycyjny kształt gołębicy, aby zaprowadzić spokój i uczcić wiosnę.
Wiemy, że pierwsza colomba pochodziła z Mediolanu, ale na tym historia się nie kończy. Ciasto zainspirowało legendy o pokoju sięgające średniowiecza – i wszystkie są inne.
Ciasto z legendą
W jednej wersji colomba oznacza 1176 zwycięstwo Lombardii nad Świętym Cesarstwem Rzymskim, kiedy to dwa gołębie w cudowny sposób pojawiły się na polu bitwy.
Inna legenda sugeruje, że budzące pokój ciasto zostało po raz pierwszy upieczone w VI wieku przez młodą dziewczynę, która skutecznie pacyfikowała nieszczęsnego króla Albiona z plemienia Lombard, która domagała się hołdu ze swojego rodzinnego miasta Pawii. Tak bardzo kochał colombę, że uwolnił ją i oszczędził Pawię.
...dramatyczne, prawda? Chociaż nie znamy prawdziwej historii, możemy powiedzieć jedno na pewno: jeden kawałek colomby jest wart legionu legend.
Pyszna sama w sobie colomba często podawana jest ze świeżymi jagodami, polane ciemną czekoladą, w słodkich pastach do smarowania lub w połączeniu z bitą śmietaną.
Włosi ucieszą się kawałkiem kawy na śniadanie lub popołudniową przekąskę! A w Eataly uwielbiamy łączyć to świąteczne ciasto z kieliszkiem Prosecco lub wina deserowego.
Ręcznie robiona wielkanocna colomba z migdałami
Po 16 godzinach przygotowania drożdże dołączają do ciasta… po 14 godzinach owoce tego spotkania dojrzewają i gotują się przez 55 minut… po czym odpoczywają do góry nogami przez kolejne 14 godzin.
Pasticceria Palummo urzeczywistnia Twoją sycylijską colombę rzemieślniczą z migdałami i owocami kandyzowanymi w różnych smakach: colomba z Nutellą i posiekanymi pistacjami Bronte, rzemieślnicza colomba z kremem Bronte Pistachio lub rzemieślnicza Colomba z kroplami czekolady.
Jeśli chcesz zrobić dobre wrażenie na swoich gościach, nie przegap ręcznie robionej włoskiej colomby.