Oleificio Zucchi zostało założone w 1810 roku w regionie Lodi jako rodzinne przedsiębiorstwo rzemieślnicze zajmujące się pozyskiwaniem oleju z nasion do celów spożywczych. W 1922 r. wprowadzono proces rafinacji, a pod koniec lat 50. XX wieku sprzedaż weszła na rynek masowego spożycia, zarówno nasion, jak i oliwek. Ciągły rozwój firmy narzucił w latach 90-tych konieczność przeniesienia zakładu do obecnej lokalizacji, na kanale żeglownym Cremona. W ostatnich latach rozwinęło się również laboratorium badawczo-rozwojowe z wewnętrzną grupą wykwalifikowanych blendmasterów do wykonywania ciągłych testów panelowych i tworzenia najlepszych mieszanek oliwy. Najwyższa jakość jest istotna dla Zucchi już przy doborze najlepszych surowców. Dlatego firma stworzyła certyfikowany zrównoważony i śledzony łańcuch dostaw oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, która gwarantuje zgodność z określonymi parametrami zrównoważenia środowiskowego, społecznego, ekonomicznego i żywieniowego.
Oliwa Zucchi extra vergine świetnie nadaje się do pieczenia i gotowania. Sprawdzi się również do stosowania na surowo, jako dodatek uszlachetniający smak sałatek, warzyw, przekąsek, bruschetty.
najlepiej spożyć przed: 12.03.2024