Oliwa z oliwek extra vergine niefiltrowana - pochodzenie: Sycylia
Czysta, naturalna oliwa z oliwek (oliwki zbierane ręcznie).
Oliwa certyfikowana Bio
Zdjęcia produktu (butelek) zostały wykonane przez nas i przedstawiają rzeczywisty produkt (nie katalogowy)
ORYGINALNY Sycylijski Produkt
- Opakowanie: 1 szt szklana butelka
- Pojemność: 500 ml
- Skład: Oliwa z oliwek extra vergine 100%
- Klasa produktu: najwyższej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia otrzymywana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą procedur mechanicznych
- Metoda zbierania: zbiór ręczny
- System tłoczenia: mechanicznie na zimno
- Filtracja: nie przeprowadzono
- Pochodzenie: Sycylia
- Odmiany oliw: OLIWA Z OLIWEK PRINCIPE EXTRA VIRGIN POCHODZI Z STARYCH DRZEW ODMIANY „TONDA IBLEA” W MAŁYCH PROCENTACH SĄ RÓWNIEŻ ODMIANY "MARMURIGNA" I "BIANCOLILLA".
- Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu z dala od światła
- Produkcja: 10/11.2021
- Termin przydatności do spożycia: minimum 10 miesięcy
Propozycja dla miłośników włoskiej kuchni i luksusowych smaków :)
Taka oliwa świetnie smakuje nawet z samym pieczywem. Sprawdza się też jako dodatek mięs i sosów do makaronu. Zastosowanie jest wręcz nieograniczone, zarówno do potraw, mięs, marynat, sosów, grzanek - wszędzie tam, gdzie sięgasz po tradycyjną oliwę z oliwek.
Smak ...solo Alta Qualita. Tutta Siciliana :)
Azienda Marino to mała sycylijska rodzinna firma.
Mieliśmy przyjemność ich poznać. Oni na prawdę Kochają to co robią :) a robią wyśmienitą oliwę...
Poniżej nieco historii o tej rodzinie oraz jak dokładnie robiona jest oliwa :)
PRODUKT W 100% ORYGINALNY. SYCYLIJSKI. GORĄCO POLECAMY !
JAKOŚĆ I SMAK ... to jest to co kochamy :)
A naszą pasją są .... SERY :)
ANTE MSF jako wiodący importer produktów sycylijskich oraz producent bio cytryn i bio pomarańczy jest gwarantem jakości proponowanych artykułów. Nasi klienci są pewni, iż otrzymują zawsze świeży i wytworzony na Sycylii produkt o najwyższej jakości.
W ofercie posiadamy ponad 300 sycylijskich serów o różnych smakach i stopniu dojrzałości: frescchie - czyli ricotta czy mozzarella, Primo Sale - czyli świeże o różnych smakach (migdały, pistacje, rucola, orzechy, peperoncino, oliwki itp), Semistagionato - dojrzewające do 7 miesięcy, Stagionato - dojrzewające od 7 do 60 miesięcy, do tarcia, w winie, w przyprawach i wiele innych.
ZAPRASZAMY na pozostałe nasze aukcje :)
...i oczywiście życzymy SMACZNEGO :)
W 2004 roku rodzina Marino postanowiła w pełni profesjonalnie zająć się sprzedażą oliwy tłoczonej z drzew oliwnych. A jak się to zaczęło? ...Młodzi ludzie po studiach mieli do wyboru dwie drogi: spróbować szczęścia gdzieś indziej lub stworzyć działalność związaną ze swoją rodzinną ziemią i drzewami oliwnymi w swojej małej wiosce. Byli młodzi, zdeterminowani i odważni, byli marzycielami, ale wspierała ich rodzina. Byli zakochani w swojej ziemi i w tym co daje natura..A kim są dzisiaj? Oto co mówią o sobie: "Cieszymy się, że wybraliśmy tą drugą drogę i z dumą o niej opowiadamy! Kim jesteśmy dzisiaj? Jesteśmy młodzi, wciąż i na zawsze jesteśmy marzycielami, odważni, twardzi i uparci. Jesteśmy Oddani Pracy i Pasji, mamy większą rodzinę, ale przede wszystkim jesteśmy zawsze zakochani w naszych pięknych drzewkach... Jednym słowem jesteśmy RODZINĄ. RODZINA MARINÓW! KTÓRA OD 17 LAT PRZYNOSI NA TWÓJ STÓŁ SWOJĄ ORGANICZNĄ OLIWKĘ Z OLIWEK „PRINCIPE”
A jak robi się Oliwę? Poniżej opis autorski Rodziny Marino :)
"Zbiory oliwek trwają od początku października do połowy listopada, kiedy oliwki osiągnęły właściwą wersję, czyli początek dojrzałości (zbieramy oliwki, które są jeszcze zielone, aby miały wyższą jakość, nawet jeśli wydajność oliwy jest niższa). Zbiór odbywa się metodą „Brucatura”, która polega na ręcznym usuwaniu oliwek z gałązek za pomocą drabinek. Brucatura to tradycyjny system zbioru, który najlepiej chroni drzewo i owoce, i szczerze mówiąc, ten, który preferujemy. Gdy wszystkie oliwki z danego drzewa są już zebrane, przechodzimy do następnego. W międzyczasie dwoje z nas przenosi zebrane oliwki na środek siatek i ręcznie przeprowadza pierwszą defoliację (czyli wyciąganie liści z zebranych oliw). Oliwki umieszcza się w wentylowanych pudełkach i pozostawia w cieniu pod drzewem. Pod koniec dnia oliwki trafiają do tłoczni, są ważone, defoliowane (czyszczone) i myte. W tym momencie oliwki są gotowe do kolejnych etapów przetwarzania: miażdżenia, malaxingu, ekstrakcji.
- Miażdżenie to faza, podczas której oliwki są rozdrabniane, aż do uzyskania gruboziarnistej pasty zawierającej skórkę, miąższ i pestki, które pełnią funkcję drenażu i ułatwiają późniejsze oddzielenie oliwy od pasty.
- Malaxing polega na powolnym i ciągłym mieszaniu pasty z oliwek w maszynie zwanej malaxer. Jest to podstawowy i delikatny krok, ponieważ pozwala na rozbicie emulsji wodno-olejowych, które powstały podczas prasowania. Podczas fazy ugniatania, która trwa około 30-35 minut, temperatura tej masy nigdy nie może przekraczać 27 stopni Celsjusza, aby zachować właściwości organoleptyczne i właściwości oleju. Definicja „tłoczenie na zimno” jest dozwolona tylko wtedy, gdy nie przekracza 27 stopni Celsjusza. Podwyższenie tej temperatury oznacza utratę jakości.
- Ekstrakcja jest sercem procesu produkcyjnego: z masy uzyskanej z poprzednich faz, oddziela się trzy składniki: olej, wodę roślinną i wytłoki. Na końcu tych operacji zawsze otrzymuje się olej doskonale jadalny, ale mętny olej, ponieważ zawiera kleik, pęcherzyki powietrza, fragmenty miazgi i resztki wody w zawiesinie. Konieczny jest zatem okres dekantacji, aby wszystkie obce substancje osiadły na dnie (szlam). Na koniec olej odstawiamy w stalowych beczkach w kontrolowanej temperaturze i czekamy, aż stanie się klarowny w naturalny sposób."