WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE ROŚLIN ŁĄKOWYCH
Marian Falkowski Irena Kukułka Stanisław Kozłowski
Stan książki: NOWA
Wydawnictwo Akademia Rolnicza Poznań
Stron: 132
Okładka: miękka
Format: B5
Spis treści:
OD AUTORÓW
I. WPROWADZENIE..
II. CHARAKTERYSTYKA SKŁADU CHEMICZNEGO III. WŁAŚCIWOŚCI FITOCHEMICZNE
1. Zawartość suchej masy..
2. Barwniki ..
a. Wprowadzenie..
b. Chlorofil ..
c. Karotenoidy
d. Flawonoidy.
e. Antocyjany.
f. Flawony
3. Węglowodany
a. Wprowadzenie..
b. Węglowodany rozpuszczalne w wodzie
c. Węglowodany strukturalne i ligniny
d. Węglowodany zapasowe..
4. Związki azotowe ..
a. Wprowadzenie..
b. Białko ogólne
c. Azot azotanowy
5. Kwasy organiczne
6. Lipidy
a. Wprowadzenie.
b. Kwasy tłuszczowe ..
c. Woski
7. Witaminy .
8. Substancje swoiste 55
a. Wprowadzenie 55
b. Alkaloidy.. 55
c. Glikozydy cyjanogenne.. 58
d. Kumaryna. 59
e. Saponiny .. 60
f. Garbniki 61
g. Estrogeny . 61
h. Substancje allelopatyczne . 63
i. Inhibitory wzrostu i rozwoju roślin .. 64
j. Patogeny saprofityczne .. 65
k. Fotosensybilizatory.. 65
9. Składniki mineralne.. 66
a. Wprowadzenie..• 66
b. Potas, sód, lit, rubid, cez 68
c. Miedź . 74
d. Wapń, magnez, stront, bar 76
e. Cynk, kadm, rtęć 84
f. Bor, glin 88
g. Krzem, Ołów 90
h. Azot, fosfor . 95
i. Wanad 97
j. Siarka, selen 98
k. Chrom, molibden, wolfram ..101
1. Fluor, chlor, brom, jod 103
ł. Mangan .106
m. Żelazo, kobalt, nikiel ..108
IV. SMAKOWITOŚĆ..113
V. STRAWNOŚĆ.117
VI. ENERGIA JAKO MIARA WARTOŚCI POKARMOWEJ PASZY121
VII. LITERATURA 127
1. Podręczniki ..127
2. Publikacje cytowane w tekście 127