Winorośl
Vitis "Regent, Marechal Foch, Cascade, Rondo"
REGENT Jest to nowa odmiana, pochodząca z Niemiec, której krzew rośnie silnie. Jagody które daje ta odmiana są kuliste, małe, lub średnie. Skórka tych jagód ma granatowo- czarną barwę, natomiast miąższ jest bezbarwny. Owoce te dojrzewają pod koniec września. Odmiana ta, przeznaczona jest przede wszystkim do wyrobu czerwonego wina.
MARECHAL FOCH Bardzo plenna, odporna na mrozy odmiana. Jagody które rodzi są średniej wielkości, często duże. Kształt jagód jest kulisto-elipsodalny. Barwa ich jest ciemno-fioletowa z jaśniejszym woskowym nalotem, natomiast miąższ soczysty, śluzowaty, słodki z charakterystycznym malinowym posmakiem, średnio aromatyczny. Owoce te dojrzewają na początku września.
CASCADE Jest to odmiana pochodząca z Francji, której krzew rośnie bardzo silnie. Plonuje bardzo regularnie, rodząc niewielkie owoce o ciemnej barwie, rosnące również w niewielkich gronach. Winogrona te dojrzewają w połowie września. Odmiana Cascade jest polecana i uprawiana przede wszystkim do wyrobu win. Jest całkowicie odporna na choroby grzybowe.
RONDO Jest to niemiecka odmiana, która bardzo dobrze rośnie w polskich warunkach klimatycznych. Jagody które rodzi są najczęściej małe, kuliste, ich skórka ma granatowo- czarną barwę i jest bogata w taniny. Miąższ natomiast jest soczysty bezbarwny o malinowym aromacie. Owoce te dojrzewają w drugiej połowie września i świetnie nadają się do wyrobu czerwonego wina.
Charakterystyka odmiany:
Barwa kwiatów: żółta
Barwa liści: zielona
Okres kwitnienia: czerwiec
Okres owocowania: wrzesień
Stanowisko: słoneczne
Wymagania: najlepiej próchnicza gleba o odczynie lekko kwaśnym
Wysokość: ok. 3-5m
Uprawa i ciekawostki
-By ustrzec winorośl przed mączniakiem rzekomym sadzi się w jej sąsiedztwie różę. Objawy ataku grzyba pojawiają się na różanym krzewie wcześniej i mamy czas opryskać winorośl fungicydem
-Liście winorośli są jadalne – stanowią świetną alternatywę np. dla liści kapusty do gołąbków. Liście zbieramy w czasie kwitnienia i owocowania pnącza. Można je również kisić i marynować i w takiej, bardziej wiotkiej postaci wykorzystywać do zawijania wszelakich farszów. Są bardzo popularne np. w kuchni marokańskiej i bałkańskiej.
-Mocno przycinajmy winorośl, jeśli zależy nam na owocach. Usuwajmy nadmiernie wybujałe, zielone pędy i liście, które zasłaniają owoce od słońca. Zerwane liście można rozdrobnić i rozłożyć np. na kwiatowej rabacie jako nawóz.
-Garść świeżych liści dodanych do kąpieli działa odświeżająco i oczyszczająco na skórę. A jeśli puchną nam w upalne dni nogi – nic lepszego niż zanurzyć stopy na kilkanaście minut w misce przestudzonego naparu z winorośli.
Przykładowe fotografie naszych roślin
Sposób pakowania roślin
Etap I
- Kompletacja zamówienia wg zamówienia
- Wstępne przygotowanie roślin do sadzenia (cięcie)
Etap II
- Zwilżenie i zabezpieczenie systemu korzeniowego
Etap III
- Sprawdzenie ilości oraz zgodności zamówienia
- Odpowiednie ułożenie roślin w opakowaniu kartonowym
- Zabezpieczenie przed przemieszczaniem podczas transportu
Etap IV
- Naklejenie listu przewozowego oraz etykiet informacyjnych
- Zamknięcie kartonu zszywkami oraz taśmą zgrzewaną
-Każdy etap kompletowania zamówienia jest monitorowany
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, zmieniającym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 228/2013, (UE) nr 652/2014 i (UE) nr 1143/2014 oraz uchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG, 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE, 2006/91/WE i 2007/33/WE do każdej rośliny lub nasiona dołączony jest paszport.