Winorośl
Vitis "Solaris, Einset, Arkadia, Agat Doński"
SOLARIS Jest to nowa odmiana niemiecka, której krzew rośnie silnie. Owoce które rodzi ta odmiana są średniej wielkości, cylindryczno- stożkowe w pełni dojrzewają dość wcześniej i charakteryzują się bursztynowo- złotym kolorem, o naturalnym słodkim i aromatycznym smaku. Owoce te dojrzewają w połowie sierpnia. Jest to jedna z niewielu odmian w Polsce z których produkuję się białe wina deserowe z delikatną nutą bananowo- orzechową.
EINSET Jest to beznasienna odmiana amerykańska. Owoce które rodzi są średniej wielkości, kuliste, różowe, bardzo słodkie i rosną w średniej wielkości, stożkowato- cylindrycznych gronach. Ich miąższ jest soczysty, bardzo słodki, smaczny, o posmaku truskawkowo-malinowym. Spośród znanych w Polsce odmian beznasiennych, jest najbardziej wytrzymała na przemarzanie.
ARKADIA Jest to ukraińska odmiana, której krzew rośnie dosyć silnie. Owoce które rodzi są duże, owalne, o żółtej barwie, w pełni dojrzałości złociste z lekkim brunatnym rumieńcem. Ich miąższ jest chrupiący, bezbarwny, o o smacznym, słodkim smaku. Owoce te rosną w dużych, stożkowatych, średnio zwartych gronach. Odmiana ta jest bardzo plenna i odporna na mrozy.
AGAT DOŃSKI Jest to smaczna odmiana deserowa, pochodząca z Rosji. Rośnie bardzo silnie i jest bardzo plenna. Owoce które rodzi są słodkie, średniej wielkości, o ciemno- granatowej barwie, z grubą skórką. Owoce dojrzewają w połowie września, w dużych, luźnych gronach. Odmiana ta jest bardzo łatwa w uprawie.
Charakterystyka odmiany:
Barwa kwiatów: żółta
Barwa liści: zielona
Okres kwitnienia: czerwiec
Okres owocowania: wrzesień
Stanowisko: słoneczne
Wymagania: najlepiej próchnicza gleba o odczynie lekko kwaśnym
Wysokość: ok. 3-5m
Uprawa i ciekawostki
-By ustrzec winorośl przed mączniakiem rzekomym sadzi się w jej sąsiedztwie różę. Objawy ataku grzyba pojawiają się na różanym krzewie wcześniej i mamy czas opryskać winorośl fungicydem
-Liście winorośli są jadalne – stanowią świetną alternatywę np. dla liści kapusty do gołąbków. Liście zbieramy w czasie kwitnienia i owocowania pnącza. Można je również kisić i marynować i w takiej, bardziej wiotkiej postaci wykorzystywać do zawijania wszelakich farszów. Są bardzo popularne np. w kuchni marokańskiej i bałkańskiej.
-Mocno przycinajmy winorośl, jeśli zależy nam na owocach. Usuwajmy nadmiernie wybujałe, zielone pędy i liście, które zasłaniają owoce od słońca. Zerwane liście można rozdrobnić i rozłożyć np. na kwiatowej rabacie jako nawóz.
-Garść świeżych liści dodanych do kąpieli działa odświeżająco i oczyszczająco na skórę. A jeśli puchną nam w upalne dni nogi – nic lepszego niż zanurzyć stopy na kilkanaście minut w misce przestudzonego naparu z winorośli.
Przykładowe fotografie naszych roślin
Sposób pakowania roślin
Etap I
- Kompletacja zamówienia wg zamówienia
- Wstępne przygotowanie roślin do sadzenia (cięcie)
Etap II
- Zwilżenie i zabezpieczenie systemu korzeniowego
Etap III
- Sprawdzenie ilości oraz zgodności zamówienia
- Odpowiednie ułożenie roślin w opakowaniu kartonowym
- Zabezpieczenie przed przemieszczaniem podczas transportu
Etap IV
- Naklejenie listu przewozowego oraz etykiet informacyjnych
- Zamknięcie kartonu zszywkami oraz taśmą zgrzewaną
-Każdy etap kompletowania zamówienia jest monitorowany
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, zmieniającym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 228/2013, (UE) nr 652/2014 i (UE) nr 1143/2014 oraz uchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG, 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE, 2006/91/WE i 2007/33/WE do każdej rośliny lub nasiona dołączony jest paszport.