Winorośl
Vitis "Rondo, Gołubok, Solaris, Himrod"
RONDO Jest to niemiecka odmiana, która bardzo dobrze rośnie w polskich warunkach klimatycznych. Jagody które rodzi są najczęściej małe, kuliste, ich skórka ma granatowo- czarną barwę i jest bogata w taniny. Miąższ natomiast jest soczysty bezbarwny o malinowym aromacie. Owoce te dojrzewają w drugiej połowie września i świetnie nadają się do wyrobu czerwonego wina.
GOŁUBOK Odmiana ta pochodzi z Ukrainy, której krzew rośnie silnie. Rodzi bardzo smaczne, ciemno- niebieskie owoce, które posiadają silnie barwiący sok i dojrzewają późnym latem. Odmiana ta jest szczególnie polecana i przeznaczona do wyrobu czerwonego wina. Ponieważ liście tej odmiany przebarwiają się wcześnie na czerwono- brązowy kolor krzew może stanowić atrakcyjną ozdobę ogrodu.
SOLARIS Jest to nowa odmiana niemiecka, której krzew rośnie silnie. Owoce które rodzi ta odmiana są średniej wielkości, cylindryczno- stożkowe w pełni dojrzewają dość wcześniej i charakteryzują się bursztynowo- złotym kolorem, o naturalnym słodkim i aromatycznym smaku. Owoce te dojrzewają w połowie sierpnia. Jest to jedna z niewielu odmian w Polsce z których produkuję się białe wina deserowe z delikatną nutą bananowo- orzechową.
HIMROD Jest to odmiana pochodząca z Ameryki. Jej krzew rośnie silnie, a owoce są smaczne i średniej wielkości. Ich skórka jest żółta i pokryta mocnym, woskowym nalotem. Owoce te dojrzewają w drugiej połowie września, lecz odmiana owocuje nieregularnie. Jej dużą zaletą, jest brak pestek w owocach. Jest średnio wytrzymała na mróz, lecz odporna na choroby.
Charakterystyka odmiany:
Barwa kwiatów: żółta
Barwa liści: zielona
Okres kwitnienia: czerwiec
Okres owocowania: wrzesień
Stanowisko: słoneczne
Wymagania: najlepiej próchnicza gleba o odczynie lekko kwaśnym
Wysokość: ok. 3-5m
Uprawa i ciekawostki
-By ustrzec winorośl przed mączniakiem rzekomym sadzi się w jej sąsiedztwie różę. Objawy ataku grzyba pojawiają się na różanym krzewie wcześniej i mamy czas opryskać winorośl fungicydem
-Liście winorośli są jadalne – stanowią świetną alternatywę np. dla liści kapusty do gołąbków. Liście zbieramy w czasie kwitnienia i owocowania pnącza. Można je również kisić i marynować i w takiej, bardziej wiotkiej postaci wykorzystywać do zawijania wszelakich farszów. Są bardzo popularne np. w kuchni marokańskiej i bałkańskiej.
-Mocno przycinajmy winorośl, jeśli zależy nam na owocach. Usuwajmy nadmiernie wybujałe, zielone pędy i liście, które zasłaniają owoce od słońca. Zerwane liście można rozdrobnić i rozłożyć np. na kwiatowej rabacie jako nawóz.
-Garść świeżych liści dodanych do kąpieli działa odświeżająco i oczyszczająco na skórę. A jeśli puchną nam w upalne dni nogi – nic lepszego niż zanurzyć stopy na kilkanaście minut w misce przestudzonego naparu z winorośli.
Przykładowe fotografie naszych roślin
Sposób pakowania roślin
Etap I
- Kompletacja zamówienia wg zamówienia
- Wstępne przygotowanie roślin do sadzenia (cięcie)
Etap II
- Zwilżenie i zabezpieczenie systemu korzeniowego
Etap III
- Sprawdzenie ilości oraz zgodności zamówienia
- Odpowiednie ułożenie roślin w opakowaniu kartonowym
- Zabezpieczenie przed przemieszczaniem podczas transportu
Etap IV
- Naklejenie listu przewozowego oraz etykiet informacyjnych
- Zamknięcie kartonu zszywkami oraz taśmą zgrzewaną
-Każdy etap kompletowania zamówienia jest monitorowany
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, zmieniającym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 228/2013, (UE) nr 652/2014 i (UE) nr 1143/2014 oraz uchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG, 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE, 2006/91/WE i 2007/33/WE do każdej rośliny lub nasiona dołączony jest paszport.