Winorośl Schurley granatowy
Krzew o silnym wzroście, plonujący regularnie i obficie. Daje owoce średniej wielkości, kuliste lub bardzo zbliżone do kulistych, zebrane w średniej wielkości grona.Skórka ciemnogranatowa z mocnym niebieskim nalotem.Owoce są soczyste i smaczne.Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory.Dojrzewają od początku września.
Winogrona to owoce, których właściwości są doceniane od tysiącleci. Ta długowieczna roślina chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed nadciśnieniem tętniczym czy rakiem. Poza tym z winnych jagód powstaje najlepsze wino, zdrowy olej i smaczne rodzynki. Jedzenie winogron wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Winogrona zawierają również witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok oraz witaminy z grupy B, które łagodzą stres. Zawierają tez żelazo i jod, który reguluje pracę tarczycy.