Winorośl Adalmiina poj. 1l
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
MAKSYMALNA LICZBA SZTUK W PACZCE: 1 litrowe - 24 szt. | 2 litrowe - 15 szt. | 4 litrowe - 4 szt.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Producent: Szkółka "CLEMATISY" M.K.J. Wędrowscy
Kwitnienie – wcześnie kwitnąca odmiana winorośli. Drobne jasne kwiatuszki pojawiają się już w maju. Odmiana samopylna. Liście średniej wielkości, 3-klapowe lekko karbowane o płytkich zatokach bocznych. W sezonie letnim intensywnie zielone, jesienią zaś przebarwiają się na złocistożółty kolor.
Dojrzewanie i owocowanie – winorośl Adalmiina dojrzewa wcześnie w pierwszej połowie września. Grona średniej wielkości z luźno osadzonymi dużymi jagodami ważą ok 160g. Owoce kuliste o jasnej, zielono-żółtej skórce. Miąższ jest delikatny i słodki.
Warunki i wymagania – odmiana wymaga stanowiska słonecznego lub ewentualnie lekko zacienionego. Ważne by stanowiska te były dobrze osłonięte od wiatru. Jest rośliną tolerancyjną względem podłoża. Najlepiej sadzić ją na glebach piaszczystych o umiarkowanym współczynniku wilgotności. Lubi gleby o odczynie obojętnym do lekko kwaśnego.
Pielęgnacja – średnio szybko rosnący szczep nie ma tendencji do zbyt bujnego rozrastania, dlatego też nie wymaga specjalistycznego cięcia. Dla zapewnienia wysokiej jakości plonów, w okresie od kwietnia do czerwca, można zasilić rośliny wieloskładnikowym nawozem mineralnym. Zaleca się nawożenie raz w miesiącu do momentu gdy zaczną kształtować się pierwsze owoce. Winorośl Adalmiina tworzy rozległe systemy korzeniowe i jest odporna na brak wody. Posadzona na glebach piaszczystych wymaga regularnego podlewania w okresie przedłużającej się suszy zwłaszcza gdy przypada ona na okres tworzenia się owoców. Szczególnej uwagi, w tym przypadku, wymagają młode, świeżo posadzone krzewy.
Odmiana Adalmiina jest wysoce mrozoodporna i wytrzymuje temperatury do -35° C. Jednak dla dodatkowej ochrony, pod koniec jesieni, młode rośliny można przysypać 30-centymetrowym kopczykiem ziemi, który zabezpieczy korzenie i podstawę winorośli.
Zastosowanie – winorośl Adalmiina jest szczepem przerobowym co oznacza, że jego owoce wykorzystywane są do produkcji win. Owoce słodkie stanowią doskonały dodatek do deserów i ciast. Wina z tej odmiany są średnio ekstraktywne, orzeźwiające, lekko mineralne. Świeże charakteryzują się aromatami cytrusów takich jak grejpfrut czy limonka. Z czasem nabierają smaku dojrzałego jabłka i gruszki.
Dzięki dużej odporności i małym wymaganiom może być z powodzeniem uprawiana zarówno w profesjonalnej winnicy jak i w przydomowym ogrodzie.
Grupa roślin
owocowe
Forma
pnącze
Wysokość
od 3 do 5 m
Pokrój
pnącze
Pora kwitnienia
maj
Barwa kwiatów
żółte
Pora owocowania
wrzesień
Stanowisko
słoneczne, półcieniste
Wilgotność
podłoże umiarkowanie wilgotne
Rodzaj gleby
żyzna, przepuszczalne
roślina tolerancyjna
Mrozoodporność
wysoka
Barwa liści
zielone
Zimozieloność
liście opadają na zimę
Siła wzrostu
średnia
- Stanowisko: Słońce
- Cięcie: wczesna wiosna
- Wysokość: 2 m
- Owoce: IX
Winorośl Adalmiina
To krzyżówka uzyskana z dużym udziałem winorośli amerykańskich a przede wszystkim odmiany Labrusca.
Krzewy rosną średnio silnie, mają pokrój wyprostowany i regularny. Pędy wcześnie drewnieją na całej długości przez co dobrze się prowadzą ale wymagają stabilnej podpory w okresie silnego wzrostu.
Odmiana charakteryzująca się bardzo wysoką odpornością na mrozy oraz choroby grzybowe. Dzięki temu możliwa jest uprawa krzewów bez stosowania ochrony chemicznej.
Mało wymagający i tolerancyjny szczep, bardzo dobrze przyjmuje się w polskim klimacie.
Lubi stanowisko słoneczne, ciepłe i osłonięte od silnych i zimnych wiatrów.
Najlepsza dla winogron jest gleba żyzna, piaszczysto-gliniasta i lekko wilgotna.