Winomierz 3 skalowy UNIWERSLANY
Wskaźnik służący do pomiaru stężenia zawartości cukru w moszczu sokach lub brzeczce piwnej wyrażonego w gr/l ( podaje gotowy wynik ilści cukrów bez przeliczania brix-ów na gramy ) oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie piwie zacierze (%) o zakresie 0-21% i trzecia skala - SG - gęstość brzeczki
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.
Multimierz posiada kolorowe „znaczniki” informujące kiedy rozpocząć fermentację wina, piwa, nastawu, zacieru oraz kiedy fermentacja jest zakończona. Również dzięki tym kolorom możemy określić rodzaj gotowego wina czy jest ono słodkie - półsłodkie - wytrawne. Jest to również uniwersalny i dokładny wskaźnik piwowarski.
Przyrząd do kontroli stężenia cukru w brzeczce początkowej szybkości fermentacji i określenia momentu butelkowania. Pozwala obliczyć potencjalną zawartość alkoholu w gotowym piwie i winie, w zależności od ilości zastosowanego cukru lub cukrów prostych w słodzie.