Na tej aukcji kupujecie Państwo:
5 szt sztobrów
nazywanych też łoza, szpros
winorośli SOLARIS
o bardzo słodkich białych owocach.
Stan: 5 szt sztobrów do samodzielnego ukorzenienia
Owoce: żółtawe o zwartym miąższu, aromatyczne i słodkie
Plenność: bardzo duża
Pora owocowania: pod koniec września. Pozostawione dłużej na krzewach gromadzą duże ilości cukru nawet do 20%!
Przeznaczenie owoców: odmiana deserowa o sporych owocach i żółtawej skórce. Z owoców można otrzymać bardzo smaczne wino, o nieco ziołowym aromacie
Uprawa: w gruncie, pod osłonami
Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie
Odmiana winorośli bardzo popularna i łatwa w uprawie amatorskiej.
Charakteryzuje się bardzo silnym wzrostem, można ją sadzić przy kratkach, ogrodzeniach lub altanach.
Odmiana deserowa o sporych owocach. Wino bardzo dobrej jakości, aromatyczne, łagodne w smaku, o stosunkowo niskiej zawartości kwasów. Aromat wina intensywny, owocowo-kwiatowy (zielone jabłko, brzoskwinie, cytrusy). Przy pełnej dojrzałości owoców występują muszkatowe tony.
Uważane są za jedne z najsłodszych winogron białych uprawianych w Polsce.
Doskonale nadają się na słodkie wino. Jest bardzo smaczne, o nieco ziołowym aromacie
Na pozostałe choroby wystarczająco odporna. Krzewy wytrzymują mrozy do -30°C.
Krzew wymaga wysokopiennych, przestrzennych form, takich jak pergole i kurtyny (z łozami skierowanymi do dołu ), z cięciem łozy owocującej na 8-12 pąków.
Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym.
Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie.
Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.
W polskich warunkach jest to jedna z najlepszych odmian przerobowych.
Jak szybko ukorzenić sztobry - łozy?
Oto sprawdzony i pewny sposób na otrzymanie zdrowych i pięknych sadzonek!
Łozę - sztobry przez 1-2 godziny moczy w letniej wodzie potem obcinamy łozę 2 cm nad górnym pąkiem (pąki mają być skierowane lekko w górę).
Przed samym włożeniem do ziemi przycinamy dół łozy ok. 1 cm pod dolnym pąkiem.
Usuwamy ostrym nożem dolny pąk a następnie w dolnej części łozy należy pokaleczyć trochę korę.
Zmoczyć spód łozy (ok 1.5 cm) w ukorzeniaczu do pędów zdrewniałych – bez ukorzeniacza proces będzie trwał trochę dłużej.
Butelkę np. po wodzie mineralnej obciąć ok. 15 cm od górnej krawędzi korka, robimy w butelce (w dnie i na bokach) kilka niewielkich otworów.
Wsypać do butelki trochę ziemi (najlepiej wymieszane 2/3 ogrodniczej + 1/3 piasku).
Zrobić otwór w ziemi szerszy niż łoza, włożyć łozę do otworu w ziemi tak, by nie zetrzeć ukorzeniacza, dosypać ziemi tyle aby nie zakryć 2 pąka – obficie podlać, odstawić w ciepłe miejsce np. parapet.
Należy utrzymywać przeciętną wilgotność ziemi – ale nie przelewać (nadmiar wody spłynie przez otwory w butelce)
Po 2-3 tygodniach powinien zacząć się tworzyć kalus (zgrubienie), a potem korzenie. Gdy pojawią się zielone listki należy rośliny postawić na parapecie ale uważać aby słońce nie przypaliło listków.
Po 15 maja wysadzić do gruntu. Przez 2-3 dni wcześniej hartować wystawiając na dwór, w słoneczny dzień lub w południe chować w cień. W razie późniejszych przymrozków koniecznie okryć!
A to efekt końcowy ukorzeniania.
Rośliny pochodzą z naszej Polskiej Szkółki!
Są pod stałym nadzorem Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Posiadają paszport UE i etykietę.
Zgodnie z Dyrektywą Rady 2000/29/WE firma jest zarejestrowana jako podmiot profesjonalny na podstawie art.65 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/20311 i jest upoważniona do wydawania paszportów roślin.
Firma jest wpisana do rejestru przedsiębiorców na podstawie ustawy o ochronie roślin do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych pod numerem ewidencyjnym PL-06/14/8098